KFOR: Kosovski specijalci mogu bez dozvole na sjever, ali ne i vojska

Situacija na Kosovu je pod kontrolom, uprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost, tvrdi KFOR (EPA)

Glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso izjavio je da kosovske specijalne jedinice Rosu mogu bez dozvole mirovne misije ući na sjever Kosova, ali ne i Vojska Kosova koja prethodno mora dobiti odobrenje, objavila je Politika.

Prema njegovim riječima, “jedinica za specijalne operacije koja može biti naoružana dugim cijevima pripada kosovskoj policiji i kao takva ima mandat provoditi zakon širom Kosova bez obaveze da traži odobrenje”.

“Kosovske snage sigurnosti [odnosno vojska], prema ranijem dogovoru, moraju ishoditi odobrenje od zapovjednika KFOR-a prije nego što se angažiraju na sjeveru Kosova. NATO očekuje od lokalnih institucija da se nastave pridržavati tog dogovora”, rekao je Grasso.

Potvrdio je i da je situacija na Kosovu “pod kontrolom, usprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost”, te da su “jedinice KFOR-a uvijek prisutne, čak i kada su manje uočljive”.

Nema povlačenja pripadnika KFOR-a

“Izvodili smo vježbe na različitim lokacijama širom Kosova. Ne samo na sjeveru. One nisu bile povezane s političkim događanjima u Prištini i nije bilo nikakvog rizika ili prijetnje od mogućeg zauzimanja sjevera”, kazao je Grasso.

Na upit jesu li pojedine države povukle svoje vojnike iz KFOR-a poslije formiranja Vojske Kosova, odgovorio je da misija djeluje pod mandatom UN-a i zakoni o transformaciji kosovskih snaga sigurnosti neće utjecati na to.

“KFOR će nastaviti djelovati nepristrano kako bi jamčio sigurnost za sve ljude. Obučavao je Kosovske sigurnosne snage sukladno njihovom izvornom mandatu i zakonima iz 2008. godine, a to je da pomažu civilnim vlastima u slučaju prirodnih ili drugih nepogoda i civilnoj zaštiti”, objasnio je.

Upozorio je i kako su, u komunikaciji s lokalnim vlastima, imali problema jer su “nedavno određeni politički stavovi, koje je pratila određena retorika, sprečavali neke lokalne predstavnike da komuniciraju s timovima za vezu i nadzor KFOR-a”. Nije precizirao o kome se radi.

Izvor: Agencije