EWB: Srbija sve aktivnija u naučnom programu NATO-a

Od 2007. Srbija je učestvovala u više od 35 projekata programa SPS (Arhiva)

Srbija je posljednjih godina sve aktivnija u Programu nauka za mir i sigurnost (SPS) NATO-a i otkrila je mnogobrojne oblasti u kojima je moguće ostvariti praktičnu saradnju sa NATO-om, piše European Western Balkans (EWB).

Za sprovođenje i rukovođenje ovim programom u Srbiji zaduženo je ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja.

EWB navodi da je ove godine obilježena 60-godišnjica programa SPS-a koji nudi finansiranje, savjetovanje sa stručnjacima i podršku aktivnostima koje su povezane sa sigurnošću, a koji su u skladu sa strateškim ciljevima NATO-a.

Cilj tog programa je, navodi se, praktična saradnja između država članica Alijanse i država partnera, koja se zasniva na naučnim istraživanjima, tehnološkim inovacijama i razmjeni znanja.

Razvoj robota

Srbija je, kako se navodi, izvukla dobrobit iz nekoliko aktivnosti u okviru ovog programa otkako mu se pridružila 2007. godine.

Među tim aktivnostima su protivteroristički i projekti odbrane od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih činilaca kao i projekti profiliranja žena u programima koji se tiču mira i sigurnosti.

Projekat SPS-a doprinio je, kako se navodi, mnogobrojnim naučnim oblastima u Srbiji i regiji, a kao jedan od primjera ističe se pomoć u proizvodnji seizmoloških karata za države Zapadnog Balkana, jačanje zaštite vodenih resursa rijeke Save, kao i rad naučnika iz Srbije i Njemače na razvoju robota koji će služiti za dekontaminaciju i uklanjanje mina.

Srbija trenutno u okviru programa SPS radi na projektima cyber odbrane, očuvanja životne sredine i energetskoj sigurnosti, a kako se navodi, osam naučnika iz Srbije predvode trogodišnji istraživački projekat za razvoj komercijalne proizvodnje biogoriva, iz algi.

Od 2007. godine Srbija je učestvovala u više od 35 projekata programa SPS, navodi EWB i podsjeća na zajedničke vježbe NATO-a i Srbije za reagiranje u slučaju prirodnih katastrofa “Srbija 2018”, uz napomenu da je to bila najveća simulacija pružanja pomoći u slučaju katastrofe koju je Alijansa sprovela i da su dva sistema programa SPS bila tada prezentirana.

Tokom vježbi je, kako se podsjeća, predstavljen Komandni sistem buduće generacije za incidente (NICS), moderno sredstvo komunikacije koje omogućava pristup informacijama o pripadnicima hitnih službi koji su široko rasprostranjeni i olakšava njihovu saradnju.

Mogućnosti koje program nudi

Osim toga, predstavljen je i projekat zasnovan na multinacionalnoj mogućnosti “telemedicine” zahvaljujući kojoj pripadnici hitnih službi mogu stupiti u direktan kontakt sa medicinskim stručnjacima koji mogu procijeniti stanje pacijenta i dati preporuke u realnom vremenu.

Istraživačica Beogradskog centra za sigurnosnu politiku Maja Ignjatijević tvrdi da se, uzevši u obzir učešće Srbije u mnogobrojnim aktivnostima programa SPS od 2007., može zaključiti da je naučna zajednica Srbije adekvatno informirana o mogućnostima koje nudi program.

Ona međutim ističe da je javni diskurs odnosa NATO-a i Srbije sveden na zvanična saopćenja i teme koje se većinski tiču visoke politike.        

“Zato šira publika u Srbiji ostaje uskraćena za informacije o konkretnim oblicima saradnje, poput onih koje se dešavaju u okviru programa SPS”, istakla je ona.

Također je naglasila da bi dostupnost informacija o projektima koje institucije za naučna istraživanja u Srbiji sprovode u okviru tog programa, doprinijela boljem razumijevanju civilnih aspekata saradnje sa NATO-om i njihovih dobrobiti i za profesionalnu zajednicu i za građane, navodi EWB.

Izvor: Agencije