Vučić: Neće Trump Albancima ‘slomiti kičmu’

Vučić rekao i da nije vidio kampanju u ruskom medijima protiv njega (Tanjug)

Neće Donald Trump da slomi kičmu Albancima, niti će Putin da slomi nekog, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ukazujući da su potpuno neosnovane špekulacije i nerealna očekivanja poslije pisma američkog predsjednika u vezi rješavanja pitanja Kosova.

“Moramo mi sami da se dogovorimo”, rekao je više puta večeras predsjednik Vučić.

“Naravno da je SAD više na njihovoj strani, oni su ih priznali. Ali, da li će Trump slomiti kičmu Albancima? Neće. Neće ni Putin nekog…”, rekao je Vučić.

Pustite priče koje prodaju novine, treba pričati ozbiljno i odgovorno, apelovao je Vučić.

Suština je, kaže, u našim razgovorima sa Albancima, iako krajnje rješenje za Kosovo nije moguće bez da se saglase SAD i Rusija, ali, naglasio je, niko ne može da nametne rješenje, ni SAD, ni Evropljani, ni Rusija. 

On je ponovio da je cilj Srbije da postigne kompromis oko kosovskog pitanja, ali da to nije blizu, ne zato što on to ne želi, već što to ne žele Albanci. 

Problem je, prema njegovim riječima, Priština, od koje, ističe, ne očekuje ni da će ubuduće biti konstruktivnija.

“Oni su naučili svoj narativ da su najizrazitiji pro NATO, proamerički. Kada treba da dođu do teških rešenja, ‘hajde da proširimo teritoriju, da smanjimo prava Srbima'“, ukazao je on. 

Nema rješenja bez Rusije i SAD-a

Vučić je prenio da je jedan od najviših funkcionera EU-a premijerki Srbije Ani Brbanić, kada se trudila da objasni sve šta su razlozi, rekao da ne mora da nastavlja, jer on, kako je rekao, zna o čemu se radi. 

“Ana je zastala, a funkcioner je kazao da je to tako, jer zna da je Aleksandar Vučić u razgovorima i pregovorima ozbiljan, a drugi nisu“, kazao je on. 

Onima koji tvrde da je već postigao dogovor, poručio je: 

“Nemojte da pričate gluposti. Sve bih na svetu dao da smo se dogovorili. Izašao bih odmah pred ljude. Ne stidim se i ne bežim. Dan da ne ostanem više na vlasti uradio bih ono što je najvažnije za srpski narod. Obezbedili bi mir i obezbedili bi budućnost građanima na Kosovu, i ekonomski razvoj“. 

Podvukao je i da je nemoguće postići rešenje bez Rusije i SAD-a. 

“Mi pregovaramo pod okriljem EU, naravno da je potrebna saglasnost svih velikih sila.

Ako dođe do daljih ozbiljnih razgovora i dijaloga, a za to je potrebno ukidanje taksi“, poručio je on. 

Istakao je da nijedno rješenje neće biti bez odobrenja naroda, dodajući da sve vrijeme pokušava da “brod vodi uzvodno, a ne nizvodno”, da se suprotstavlja jednostavnim rešenjima, koja nisu solucija. 

“Nasukali bismo se da idemo u drugom smjeru brzo i nestali kao narod“, kazao je Vučić. 

Tražiti realno rješenje

Naglasio je, ukazujući da budu srećni oni koji se plaše toga, da nismo blizu rešenja. 

“Može iz sveta bilo ko i šta da govori, a poštujem šta kaže predsjednik SAD Donald Trump, Rusije Vladimir Putin i EU, ali znam da dogovor sa Albancima nije blizu“, podvukao je on. 

Rekao je da je i protiv stava „sve je naše, mi mrzimo njih“, dodajući da je takav njihov odnos. 

“Hajde da pogledamo šta je realno“, apelovao je Vučić. 

On je ukazao da postoji jedno pitanje, a tiče se odluke Međunarodnog suda pravde, na koje nije pronašao odgovor, iako je prikupio sve eksperte, a naša sreća je što kosovski Albanci nisu imali dovoljno mudre savjetnike. 

“Šta bih rekao Thachiju da je, umesto onoga što je govoiro u UN o Ahtisariju, govorio o presudi Međunarodnog suda pravde? Šta bih rekao na to? Imam jedan mali odgovor i čuvam ga kao iznenađenje. Šteta po njih je što su hteli više da se dodvore zapadu, pa su pominjali stvari koje su gluposti i nemaju vezu sa suštinskom pravničkom osnovom“, rekao je Vučić. 

On je kazao da je situacija po Srbiju na terenu pogubna i pozvao da mu kažu “šta mi to imamo, a šta sve možemo da izgubimo”. 

Naglasio je da nikada neće biti da svi budu zadovoljni rešenjem.

Rusija podupire rješenje Beograda

Srbijanski predsjednik rekao i da nije video kampanju u ruskom medijima protiv njega, nakon pisma predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, već je, kaže, vidio da postoji određena bojazan od postizanja sporazuma “pod američkom kapom”. 

“To sam video u ruskim medijima i ništa više od toga”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako vidi kampanju koja se vodi u državnim ruskim medijima protiv njega i šta je to što je izazvalo toliku brigu Rusije, te da li je to Trumpovo pismo. 

On je istakao da Rusija čvrsto stoji na stanovištu da će podržati rješenje koje bude podržao Beograd. 

“Zahvalni smo ruskim prijateljima na podršci koju nam pružaju, koju su nam pružili i u Interpolu i u SB UN”, rekao je Vučić. 

Ponovio je da sa zadovoljstvom čeka predsjednika Rusije Vladimira Putina 17. januara. 

Izvor: Agencije