U Beogradu održan protest ‘Jedan od pet miliona’

Protest protiv nasilja “Jedan od pet miliona” završen je večeras na beogradskom Trgu Slavija. Održan je bez incidenata, a sljedeći je zakazan za subotu, 29. decembra.

Organizatori su preko razglasa rekli da je na protestu bilo između 35.000 i 40.000 ljudi. Protest je počeo minutom ćutanja kojim je odata pošta poginulima u sudaru putničkog autobusa i voza, u petak ujutru kod Niša.

Protest građana protiv nasilja “Jedan od pet miliona” počeo je večeras oko 18 sati kod Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Građani su nosili i puhali u pištaljke i nosili transparente na kojima je pisalo “Počelo je”, “1 od 5 miliona”, “Dok svi nisu slobodni, niko nije”.

Neki od njih nosili su žute prsluke na kojima je pisalo “1 od 5 miliona”, kao i bedževe sa takvim natpisom i: “Stop krvavim košuljama”.

Okupljeni su nosili i zastave u duginim bojama i transparente na kojima je pisalo “Transfobija je nasilje” i “Homofobija je nasilje”.

Vučić odbio zahtjev demonstranata

To je treći protest protiv nasilja koji se održava u Beogradu, povod je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista te stranke koji se dogodio 23. novembra u Kruševcu.

Prvo okupljanje organizovano 8. decembra nazvano je “Stop krvavim košuljama”, a drugo 15. decembra, pod nazivom “Hajde da se prebrojimo” zbog izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da neće uvažiti zahtjeve demonstranata i kad ih bude pet miliona.

Izvor: Agencije