Tsipras u Beogradu: Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU

Beograd bi bio spojen autoputevima sa Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tokom razgovora sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

Kada je riječ o energetici, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i o tome kako Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji značajno lakše kada je riječ o gasu.

“Dobili smo od njih podršku i nadu i očekujem da ćemo i taj problem da rešimo u budućem periodu”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da će ta zemlja kroz nekoliko sedmica ili mjeseci biti spremna da “izađe” i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku.

Predsjednik bugarske vlade Bojko Borisov izjavio je da čvršće povezivanje četiri zemlje regiona nije upereno ni protiv koga, naprotiv, te da je kompatibilno s politikom EU-a i sa svima koji žele da razvijaju saradnju u regionu. 

“Naš format nije uperen ni protiv koga, komaptibilni smo sa EU i sa svakim ko želi da radi na povezivanju i saradnji u oblasti infrastrukture i energetike. Na nama je da pokažemo dobre primjere saradnje, komunikacije, mira”, rekao je Borisov na zajedničkoj pres konferenciji lidera zemalja kvadrilaterale, nakon sastanka u Beogradu. 

Funkcionisati u skladu sa evropskim tekovinama

Borisov je izrazio zahvalnost Grčkoj zbog Solunske agende, jer su tada Rumunija i Bugarska dobile podršku za učlanjenje EU i izrazio nadu da će i predsjednik Srbije uskoro moći da kaže nešto slično, kada Srbija postane član EU-a.

Srbija ispunjava uslove za pristupanje EU, izjavio je danas premijer Grčke Alexis Tsipras i dodao da je na sastanku kvadrilaterale u Beogadu istaknut značaj koji pristupanje Srbije ima za budućnost cijelog regiona.

Kako je rekao, sve zemlje Balkana moraju da ispune obaveze i funkcionišu u skladu sa evropskim tekovinama – poštuju međunarodno pravo, pravo manjina i osiguraju vladavinu prava, što su sve vitalni kriteriji za pristupanje EU.

“Mi smatramo da Srbija ispunjava te kriterije i da druge države, takođe, moraju da prate taj put”, poručio je premijer Grčke na pres konferenciji lidera kvadrilaterale.

“EU mora da donese pozitivnu odluku po ljude na Balkanu, a ne da se rukovodi strahom i pristupa defetistički. Smatarmo da su pred nama značajni izazovi. Imamo poteškoće koje moraju biti prevaziđene”, rekao je Tsipras.

Željezničko povezivanje

Vučić je još naveo da su razmotrili pitanje izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu studije izvodljivosti za taj projekat.

“Verujemo da, ako donesu odluku, bez obzira da li će se odlučiti za javno-privatno partnerstvo, finansiranje iz budžeta ili fondova, možemo da krenemo u izgradnju koridora važnog za Srbiju”, rekao je Vučić.

Na taj način Beograd bi bio spojen autoputevima sa Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom, što je od velikog značaja.

Bilo je reči i željezničkom povezivanju, a Vučić je podsjetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad s 261 milionom eura.

“Očekujemo da donesemo odluku sa prugu do Vranja i do granice, da ćemo zajedno sa Skopljem pronći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju. Onda bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja”, ukazao je Vučić.

Izvor: Agencije