Muftija Dudić ponovo na čelu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji

Na sjednici je jednoglasno usvojen i prijedlog za članove glavnog Odbora Mešihata (Ustupljeno Al Jazeeri)

Muftija Mevlud Dudić danas je ponovo izabran na mjesto predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) na redovnoj skupštini tog tijela.

RTS prenosi da će Dudić funkciju obavljati i narednih pet godina koliko traje mandat predsjednika Mešihata.

Muftija Dudić zahvalio se na ukazanom povjerenju i obaćao da će se boriti za dobrobit svih muslimana u Srbiji, od Vojvodine do Sandžaka.

“Znam da je danas više nego ikada muslimanima potrebna odvažna nacionalna, politička i duhovna elita. Moram priznati da nacionalno i političko vođstvo iz redova muslimana nikada nije bilo u težoj situaciji, što nas obavezuje da im pomognemo da lađu spasa održe na opasnim talasima ovog istorijskog trenutka”, rekao je Dudić, koji je na čelo Mešihata prvi put izabran početkom 2014. godine.

On je dodao da će nastaviti afirmaciju islamskih duhovnih i moralnih vrijednosti kroz službe i ustanove IZ-a, prenosi agencija Beta.

“IZ ne smije izdati amanet, jer je jedino sigurno utočište za muslimane, otvorena je za sve dobronamjerne, pa čak i one koji su otišli od nje i htjeli je odvući u stranputicu. Spremni smo uložiti dodatne napore kako bi vratili ostatak onih koji su otišli iz Islamske zajednice”, rekao je Dudić.

Dijalog religija u Srbiji

Muftija Dudić je istakao da će raditi na dijalogu među svim religijama u Srbiji, te da će učestvovati u snaženju države i njenom napretku ka slobodi i ravnopravnosti svih građana.

“Nastavićemo saradnju sa svim zvaničnim državnim organima, a ne možemo da prihvatimo podređen položaj IZ u odnosu na druge verske zajednice. Znam da su pred nama još mnogi ozbiljni izazovi, ali verujem da ćemo nastaviti tamo gde smo stali, jer verujem u sposobnost tima naših muftija i imama, centrale i vrhovnog poglavara reis ul uleme u Sarajevu”, rekao je Dudić.

Navodi se da je jednoglasno usvojen i prijedlog za članove glavnog Odbora Mešihata.

Protukandidat Dudiću bio je direktor škole Kur'ana Časnog Hafiz Irfan Malić.

U Srbiji djeluju dvije islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reisu-l-ulema Sead Nasufović i Islamska zajednica u Srbiji.

Izvor: Agencije