Milo Đukanović: Srbija zaoštrila odnose sa susjedima

Prema Đukanovićevom mišljenju, EU je već izvjesno korigovala sopstveni model i tempo proširenja (EPA)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je u posljednjih godinu došlo do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama – Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom, kao i da vlasti Crne Gore ne donose antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu.

Đukanović je u intervjuu u emisiji “Živa istina” na crnogorskom Javnom servisu, ocijenio takođe da nije dobar pristup pojedinih zemalja Unije da Zapadni Balkan u paketu uđe u EU, prenosi RTCG.

“Ako se opredijelimo za takav pristup, onda favorizujemo posljednjeg. Čini mi se da taj pristup ipak nije odneo prevagu u politici EU-a”, kazao je Đukanović. 

Prema njegovom mišljenju, EU je već izvjesno korigovala vlastiti model i tempo proširenja.

“Crna Gora je otvorila 32 poglavlja, a Srbija 16 i ako EU bude dosledna u tom novom pristupu, to znači da bi mi četiri godine trebalo da čekamo Srbiju. Ne mislim da je to racionalno”, poručio je Đukanović.

‘Izigravaju ugroženu manjinu’

On je naveo da ga ne iznenađuje ponašanje lidera prosrpske opozicije u Crnoj Gori, za koje je iznio tvrdnju da, umjesto da učestvuju u kreiranju državne politike, izigravaju ugroženu manjinu u Crnoj Gori i stalno se žale Beogradu.

“Vjerujem da je posrijedi nasjedanje Beograda na te žalopojke i ulogu lažnih žrtava i da se ulazi u pokroviteljsku ulogu i finansiranje aktivnosti koje su otvoreno usmjerene na destrukciju države Crne Gore”, smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu došlo je do zaoštravanja odnosa Srbije sa komšijama – Zagrebom, Prištinom, pa i Podgoricom.

“Određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i Srpska pravoslavna crkva (SPC) su se veoma trudili da zaoštre svoj odnos prema Crnoj Gori. Jedan dio javnosti u Srbiji osporava pravo Crnoj Gori da donosi odluke u sopstvenom interesu. Mi ne donosimo antisrpske, već odluke u crnogorskom interesu”, poručio je Đukanović i dodao da ne može razumjeti čemu kvarenje odnosa Srbije sa susjedima.

Đukanović je, govoreći o odnosu sa mitropolitom Amfilohijem, rekao da nije zaboravio da je Amfilohije u vrijeme referenduma o nezavisnosti 2006, uprkos potpuno različitim stavovima, odigrao konstruktivnu ulogu i doprinio da se jedno važno pitanje riješi na miran način. 

Ipak, crnogorski predsjednik je ulogu koju SPC igra prema Crnoj Gori nazvao izrazito destruktivnom, koja je čak i nezavisna od državne politike Srbije.

SPC podriva nezavisnost Crne Gore

“SPC vrlo istrajno podriva crnogorsku nezavisnost. Smatram da treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i država će se time baviti i ima odgovornost za to”, poručio je Đukanović.

Na pitanje zašto je samo četvorici srpskih “šovinista” zabranjen ulazak u Crnu Goru, a nije patrijarhu SPC-a Irineju i lideru Dveri Bošku Obradoviću koji su “davali mnogo gore izjave prema Crnoj Gori”, Đukanović je kazao da, u principu, nije pristalica takvih mjera, zato što se marginalcima daje publicitet mnogo veći nego što ga imaju i zaslužuju.

“Šta bi značili neki Mirović i Raković da im nije zabranjen ulaz u Crnu Goru? Najveća briga jednoga od njih je da li će mu Crna Gora prihvatiti posmrtne ostatke – da li mi uopšte treba da se bavimo time”, rekao je Đukanović.

Izvor: Agencije