Džaferović: Posjeta Dodika Beogradu nije bila službena

Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra član Predsjedništva BiH, neće se dovesti u pitanje BiH (EPA)

Današnja posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Beogradu i njegov susret s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem nije bila ni službena, ni zvanična posjeta u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nego isključivo privatni čin, poručio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prenosi Anadolija.

“Stavovi koje je Milorad Dodik iznio na sastanku s predsjednikom Republike Srbije i na konferenciji za novinare, nisu, niti se smiju smatrati zvaničnim stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Zagovaranje ‘samoopredjeljenja Republike Srpske’ i traženje za to podrške od predsjednika Republike Srbije, predstavlja poziv na direktan nastraj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu”, istakao je Džaferović.

Nema samoopredjeljenja

Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra član Predsjedništva BiH, neće se dovesti u pitanje Bosna i Hercegovina, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu.

“Nikakvog ‘samoopredjeljenja’ bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskohercegovački entitet. Sve dok obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je dužan da poštuje Ustav i zakone BiH, i da zastupa isključivo stavove koji su usaglašeni unutar Predsjedništva BiH”, dodao je Džaferović.

Dodik je rekao danas u Beogradu da Srbi iz bh. entiteta Republika Srpska treba da imaju pravo na samoopredjeljenje i pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se u budućim razgovorima založi za takav pristup.

“To ne tražimo da bi se rušio teritorijalni integritet BiH nego da i Srbi na tom prostoru imaju pravo da se opredijele, kao što treba da bude i na sjeveru Kosova”, rekao je Dodik na konferenciji sa Vučićem.

Dodik je izjavio da BiH ne mijenja stav o priznanju Kosova i pozvao na ukidanje taksi koje je Priština uvele na robu iz Srbije i BiH.

Izvor: Agencije