Energetska zajednica: Srbija dostavila dokumente za Turski tok

Zatražili smo neke dodatne informacije, jer je riječ o složenom projektu, poručio Simkus (Arhiva)

U Sekretarijatu Energetske zajednice u Beču potvrdili su za Radio Slobodna Evropa da je Agencija za energetiku Srbije dostavila dokumentaciju u vezi sa projektom izgradnje dijela gasovoda Turski tok kroz Srbiju i da je sada u toku evaluacija.

“Trenutno razmatramo sva dokumenta i sve informacije koje su nam dostavljene. Također, zatražili smo neke dodatne informacije, jer je riječ o složenom projektu, mnogo je pitanja koja su povezana sa tim projektom”, kaže za RSE Andrius Simkus, ekspert za gas Sekretarijata Energetske zajednice, međunarodne organizacije koja uključuje zemlje Evropske unije i njene susjede sa ciljem stvaranja integriranog panevropskog energetskog tržišta.

Simkus je naveo da će Sekretarijat Energetske zajednice mišljenje dati za nekoliko mjeseci.

Južni tok

Bit će to odgovor na pitanje da li je izgradnja gasovoda kroz Srbiju kojim bi se ona povezala na Turski tok u skladu sa pravilima Energetske zajednice i Evropske unije.

“Kako se ne bi ponovio scenario sa gasovodom Južni tok, od čije gradnje je Ruska Federacija odustala u decembru 2014., jer nije mogla da ispoštuje pravila Evropske unije, po kojima jedna kompanija ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda, ovog puta će sve biti urađeno u skladu sa Zakonom o energetici Republike Srbije, u koji je ugrađena i legislativa Evropske unije”, kaže za RSE direktor javnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović.

On je ujedno i direktor mješovite rusko-srpske kompanije Gastrans, koja bi trebala graditi gasovod.

“Tih 403 kilometra gasovoda u Republici Srbiji, po našim planovima, ako sve bude u redu, trebalo bi da budu gotovi negde do 15. decembra 2019. godine”, kaže Bajatović i naglašava da je preliminarno mišljenje o projektu već dala Agencija za energetiku Srbije (AERS), kao i da se čeka mišljenje Energetske zajednice.

Navodi da je mišljenje Energetske zajednice, bilo ono pozitivno ili negativno, za Srbiju “neobavezujuće”.

Izvor: Agencije