Stoltenberg: Misija KFOR-a se nastavlja

KFOR djeluje pod mandatom UN-a i na njega ne utiču zakoni o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga, naveo Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg obavijestio je danas kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da zakoni o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga ne utiču na misiju KFOR-a i kako se ona nastavlja, saopćila je glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

U telefonskom razgovoru Stoltenberg je obavijestio Haradinaja kako će s razvojem mandata Kosovskih sigurnosnih snaga NATO ponovo razmotriti stepen svog angažiranja sa tim snagama u novoj godini, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici Alijanse.

Stoltenberg je Haradinaju prenio kako je „Sjevernoatlantski savez imao početnu raspravu o nedavno usvojenim zakonima o tranziciji Kosovskih sigurnosnih snaga“.

„NATO će nastaviti misiju KFOR-a na osiguravanju sigurnog okruženja na Kosovu. KFOR djeluje pod mandatom UN-a i na njega ne utiču zakoni o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga“, navodi se u saopćenju.

Regionalna stabilnost

Dodaje se kako će Stoltenberg „nastaviti svoj angažman sa svim relevantnim akterima o regionalnoj stabilnosti“.

Generalni sekretar NATO Stoltenberg je prošle sedmice izrazio žaljenje zbog odluke kosovskog Parlamenta da usvoji zakone o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga i ocijenio kako nije dobar trenutak za takav potez.

On je tada saopćio da NATO podržava razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga u skladu sa njihovim sadašnjim mandatom, te kako će sa promjenom tog mandata morati ponovo razmotriti nivo svog angažiranja sa Kosovskim snagama sigurnosti.

Izvor: Agencije