UN hitno traži 350 miliona dolara za pomoć Palestincima

Humanitarni djelatnici suočeni su s dosad neviđenim izazovima, između ostalog s dosad najnižim odzivom na poziv za prikupljanje pomoći, rekao je McGoldrick (EPA)

Ujedinjeni narodi i palestinska vlast zatražili su 350 milijuna dolara za pomoć Palestincima u 2019., i objasnili da su humanitarne potrebe znatno veće, ali su svjesni rekordno niskog odziva na poziv za prikupljanje novca.

Humanitarni plan za 2019. obuhvaća 203 projekta različitih organizacija – humanitarnih i nevladinih udruga te UN-ovih agencija.

Prioritet je rješavati potrebe 1,4 milijuna najugroženijih Palestinaca kojima treba osigurati hranu i krov nad glavom, vodu, higijenske uvjete i zdravstvene usluge, kazao je Jamie McGoldrick, koordinator UN-a za Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem.

“Humanitarni djelatnici suočeni su s dosad neviđenim izazovima, između ostalog s dosad najnižim odzivom na poziv za prikupljanje pomoći i napadima kojima se teži njihov rad prikazati nezakonitim”, rekao je McGoldrick u Ramallahu, gradu na Zapadnoj obali pod izraleskom okupacijom.

“Mnogo više pomoći je potrebno”, rekao je McGoldrick i objasnio da UN traži svotu “za provedbu plana koji realno može provesti u jako ograničenim okolnostima”.

SAD smanjio pomoć

U protekloj godini Sjedinjene Države srezale su pomoć Palestincima, uključivo pomoć za UN-ovu agenciju koja se skrbi za pet milijuna palestinskih izbjeglica.

SAD je obećao 365 milijuna agenciji za 2018., ali je uplatio samo prvu ratu od 60 milijuna dolara, pa u kolovozu objavio da obustavlja donacije.

Taj potez tumači se kao sredstvo pritiska na palestinske čelnike kako bi počeli pregovore s Izraelom. 

Palestinci žele uspostaviti vlastitu državu na Zapadnoj obali, Pojasu Gaze i Istočnom Jeruzalemu, područjima koja je Izrael osvojio i okupirao ratom 1967. SAD je posrednik između dviju strana u pregovorima koji su propali 2014., a pokušaj američkog predsjednika Donalda Trumpa da ih obnovi do sada nisu dali rezultata.

Oko 77 posto novca zatraženog za 2019. namijenjeno je Gazi, rekli su organizatori o prenapučenom području u kojem je humanitarno stanje očajno nakon godina izraelske blokade jer Gazom vlada Hamas, koji Izrael naziva terorističkim pokretom, ali loši uvjeti su i posljedica unutarnjih političkih podjela među Palestincima.

Izvor: Agencije


Povezane

Palestinski čelnici optužuju Izrael da obustavom isplate doprinosa za prošli mjesec, prijeti izgladnjivanjem više od 4 miliona ljudi.Izrael je odlučio da blokira 127 miliona dolara, kao odgovor na palestinski zahtjev za članstvo u Međunarodnom krivičnom sudu.

Published On 04 Jan 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO