Thaci: Odluka o osnivanju kosovske vojske je nepovratna

Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Kosova (AP)

Odluka o ustroju kosovske vojske je nepovratna, poručio je predsjednik Kosova Hashim Thaci prije sastanka Vijeća sigurnosti UN-a koji je tražila Srbija, bijesna zbog kosovske inicijative, prenose agencije.

„Neovisno o temama o kojima će se razgovarati na sjednici Vijeća sigurnosti, vojska Kosova je dio nepovratnog procesa. Pravo institucija Kosova da ustroje vojsku je historijsko, pravedno i u skladu sa željom kosovskog naroda“, naglasio je Thaci novinarima uoči puta u New York.

Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Kosova, a tu mjeru su podržale Sjedinjene Američke Države i nazvale je historijskom.

Zvanični Beograd i njegov bliski saveznik Rusija su bijesni zbog te odluke. Na traženje Srbije Vijeće sigurnosti će u ponedjeljak razgovarati o tom pitanju.

Ovo je druga sjednica u posljednja četiri dana koju je zatražila Srbija.

Stavovi NATO-a i EU-a

Nova sjednica koja će biti otvorena za razliku od one u petak koja se održala iza zatvorenih vrata, zakazana je za 21:00 sat po srednjoevropskom vremenu.

Beograd smatra kako se osnivanjem vojske Kosova krši rezolucija UN-a kojom je okončan sukob 1998.-1999.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je u nedjelju naglasio kako je važno da se čuje glas Srbije i osuda postupaka Prištine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije ocijenio kako je Priština osnivanjem vojske prešla sve granice i okomio se na SAD i druge zapadne države koje su podržale Prištinu.

Sjevernoatlantska alijansa (NATO) i Evropska unija su također upozorili na kosovsku inicijativu koju su nazvale prenagljenom i koju ne podržavaju kosovski Srbi, čiji su zastupnici bojkotirali glasanje u Skupštini.

Izvor: Agencije