Netanyahu: Prerano je jasno reći o prodaji F-16 Hrvatskoj

Benjamin Netanyahu
Stranke Yisrael Beiteinu i Ujedinjena desnica informirale su izraelskog predsjednika o svojoj preporuci (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak za izraelsku televiziju da osobno pregovara s Amerikancima kako bi riješio zastoj u prodaji borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj nadograđenih naprednim sustavom, a za što prethodno nije tražio odobrenje Washingtona.

Netanyahu je to rekao nakon vijesti da je provedba ugovora zaustavljena na zahtjev američke administracije, prenijela je izraelska televizija Channel 10.

“Postoje kontakti između dviju zemalja, osobno sam uključen”, rekao je izraelski premijer, kako prenosi Hina.

“Prerano je da bismo mogli jasno reći kako stvari stoje, ali radimo na tome”, dodao je Netanyahu.

Prošli tjedna u telefonskom razgovoru Netanyahu je obavijestio hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da SAD i Izrael još pregovaraju o tehničkim pojedinostima za transfer zrakoplova, piše Channel 10.

Hrvatska želi ugovorene avione

Predsjednica je rekla da neće prihvatiti nikakve izmjene prvotnog plana prema kojem su F-16 trebali biti isporučeni Hrvatskoj s ugrađenim izraelskim elektroničkim sustavima te neće pristati platiti drugu cijenu osim ugovorene, dodaje kanal. 

Podsjeća da je predsjednica prije mjesec dana o blokadi prodaje razgovarala s Netanyahuom u Parizu na rubu svečanosti u povodu 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata, a to pitanje postavila je i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji joj je rekao da je provedba stala zbog birokratskih teškoća.

Izraelska TV napominje i da je premijer Andrej Plenković obavijestio SAD i Izrael da će Zagreb cijeli posao poništiti i raspisati novi natječaj ako ne dobije ugovorene zrakoplove.

Američki portal Axios je početkom prosinca objavio da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak, starima tridesetak godina, proizvedenima u SAD-u, no koje je Izrael nadogradio i koji bi Hrvatsku kroz deset godina stajali 2,9 milijardi kuna (blizu 400 milijuna eura). 

SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT).

Nadogradnja naprednim sistemima

Izrael je stare američke zrakoplove nadogradio naprednim sustavima koje je Izrael proizveo kako bi privolio Hrvate na kupnju, navodi Channel 10.

Izraelski mediji pisali su da je Washington ljutit jer smatra da je Izrael nadogradnjom elektronskih sustava u inače američki zrakoplov nepošteno profitirao u njihovoj prodaji Hrvatskoj.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u petak je, vezano uz problem oko prodaje modificiranih izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

“Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena”, kazao je Kohorst.

Izvor: Agencije