Rama: Vojska spremna preuzeti dodatne dužnosti

Rama navodi da neće biti nikakvih promjena u odnosima s NATO-om (EPA)

Zapovjednik kosovske vojske Rahman Rama naveo je da je vojska spremna preuzeti dodatne dužnosti i odgovornosti, kao i da će se u zavisnosti od zadataka razvijati i opremati. 

Rama je također naveo da nakon promjene mandata Kosovskih sigurnosnih snaga KFOR mora redefinirati svoju misiju i da će kosovska vojska sarađivati s njim.

“Mi smo proizvod NATO-a i došli smo dovde u saradnji s njima”, naveo je Rama, prenose kosovski mediji. 

Ne vidi nikakve razlike u odnosima i da je NATO koliko vojna, toliko i politička organizacija.

Rama navodi da unutar Alijanse postoje zemlje koje ne priznaju Kosovo i da neće biti nikakvih promjena u odnosima, ali će , kako tvrdi, saradnja biti proširena.

Ustavni i zakonski mandat

Kosovo je dobilo vojsku nakon što je apsolutnom većinom glasova Skupština u petak izglasala Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama.

Za taj zakon, s ukupno 45 amandmana, glasalo je 106 od ukupno 120 zastupnika u Skupštini Kosova.

Glasanju nisu prisustvovali zastupnici srpske nacionalnosti.

Tim zakonom Kosovske sigurnosne snage postale su “vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene za služenje u zemlji i inozemstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom”, te dobijaju misiju da “štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova”.

Izvor: Agencije


Povezane

Protivljenje Jensa Stoltenberga formiranju Vojske Kosova nije stav NATO-a, nego članica koje nisu priznale Kosovo, kaže zamjenik ministra Kosovskih sigurnosnih snaga.

Published On 14 Dec 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO