KFOR: NATO će razmotriti novi način angažiranja prema KSS-u

Mi smo ovdje da bismo štitili sve građane Kosova, kaže Vincenzo Grasso (Arhiva)

Glasnogovornik KFOR-a Vincenzo Grasso ponovio je u petak da će članice NATO-a, nakon što je Kosovo usvojilo set zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova, na jednom od narednih sastanaka razmotriti novi način angažiranja Alijanse u odnosu prema KSS-u.

On je za Radio-televiziju Srbije istakao da KFOR ostaje na Kosovu, da je odgovoran je za garantiranje sigurne sredine i da štiti sve građane u toj zemlji.

Na pitanje šta u praksi znači to što se u petak čulo da će NATO preispitati odluku Kosova, Grasso je ponovio ono što je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg ranije rekao – “da će sve članice Alijanse imati sastanak i donijeti odluku o novom angažiranju NATO-a na Kosovu u odnosu prema Kosovskim sigurnosnim snagama”.

Upitan da li je realno to što Srbi na Kosovu očekuju da KFOR ostane jedina vojska na toj teritoriji i u tom smislu “razoruža” Vojsku Kosova, Grasso kaže da je KFOR misija NATO-a i da je, kako je rekao, “ovdje i dalje shodno Rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244, da bi garantirao sigurnu sredinu”.

“Kada NATO bude ponovo ocijenio angažman, KFOR će provesti tu odluku”, kazao je Grasso.

‘Mi smo vojnici, poštujemo naređenja’

Na pitanje da li se nove okolnosti uklapaju u Rezoluciju 1244, glasnogovornik KFOR-a odgovorio je potvrdno.

“Da, apsolutno, ništa se nije promijenilo od jučer. Bit će potrebno vrijeme za kompletnu vojsku. U svakom slučaju, KFOR ostaje ovdje, on je odgovoran za garantiranje sigurne sredine i da štiti sve građane na Kosovu”, rekao je on.

Upitan da li to znači da nema dugoročnog plana o napuštanju Kosova, Grasso je kazao da KFOR “poštuje odluke svoje najviše komande, a to je, naravno, NATO”.

“Mi smo vojnici, poštujemo naređenja”, precizirao je i dodao da “Srbi apsolutno mogu očekivati podršku i zaštitu KFOR-a”.

“Mi smo ovdje da bismo štitili sve građane, kao što je KFOR radio u proteklih gotovo 20 godina. Veoma smo odlučni i posvećeni da ispunjavamo naš mandat, a prema Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a”, zaključio je Grasso.

Izvor: Agencije