Džaferović: Hrvatska se grubo miješa u unutrašnja pitanja BiH

Usvajanjem Deklaracije, aktuelna vlast Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, kaže Šefik Džaferović (EPA)
Usvajanjem Deklaracije, aktuelna vlast Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, kaže Šefik Džaferović (EPA)

Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra da se, usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Hrvatski sabor “grubo miješa u unutrašnja pitanja i iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog intergriteta Bosne i Hercegovine”.

“Kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti. Usvajanjem Deklaracije, kojom se tretiraju pitanja izmjena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, aktuelna vlast Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma”, ukazuje Džaferović u priopćenju.

Prema njegovim riječima, “Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet Hrvatske i pravo Hrvatskog sabora da uređuje unutrašnja pitanja Hrvatske i ne miješa se u ta pitanja, te očekuje jednak odnos i od aktuelnih vlasti Hrvatske prema Bosni i Hercegovini”.

‘Dobro promislite o odnosu prema BiH’

“Institucije Hrvatske ne mogu rješavati unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Institucije Bosne i Hercegovine će rješavati samostalno i suvereno sva pitanja unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine”, navodi Džaferović.

Pozvao je dužnosnike Hrvatske da “dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini”.

“Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obiju država”, zaključuje Džaferović.

SDA: Protivno duhu dobrosusjedskih odnosa

Prethodno se oglasila i Stranka demokratske akcije, koja usvajanje Deklaracije smatra “direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine i štetnim aktom, koji je protivan duhu dobrosusjedskih odnosa”.

“Bavljenje izmjenama Ustava i zakona Bosne i Hercegovine od zakonodavne vlasti susjedne države predstavlja grubi pokušaj povrede suvereniteta Bosne i Hercegovine. Nadležnost za zakone Bosne i Hercegovine, pa i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, imaju isključivo tijela zakonodavnih vlasti sačinjena od demokratski izabranih predstavnika građana i naroda Bosne i Hercegovine”, stav je SDA.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska, naglašava se, kao potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, preuzele su obavezu uzajamnog poštivanja suvereniteta, i to je jedini način da se međusobni odnosi, dovedeni u pitanje agresijom na Bosnu i Hercegovinu, stabiliziraju i unapređuju.

“Hrvatski sabor, nažalost, ulazi i u područje suvereniteta pravosudnih vlasti Bosne i Hercegovine, pokušavajući da utječe na ciljeve rada, između ostalog, i po pitanju procesuiranja ratnih zločina”, smatra SDA.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO