Dragan Čović: Visoki predstavnici odlukama unakazili BiH

Čović kritikovao rad visokih predstavnika u BiH (Arhiva)

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je odgovorio na pismo tri bivša visoka predstavnika koji su upozorili na negativnu ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini. 

Čović je poručio da su visoki predstavnici “svojim odlukama unakazili Bosnu i Hercegovinu”.

Naglasio je da više od hiljadu kilometara granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te Dejtonski mirovni sporazum obavezuju Hrvatsku na djelovanje u Bosni i Hercegovini, prenose bh. mediji.

“Dobro je da se u Saboru Republike Hrvatske govori o tome (Deklaracija o položaju Hrvata u BiH). Ja se nadam da ćemo dobiti snažnu podršku da Bosna i Hercegovina ide evroatlantskim putem na potpunoj ravnopravnosti konstituivnih naroda Bosne i Hercegovine. Najmalobrojniji narod nosi većinu projekata očuvanja Bosne i Hercegovine i zaslužuje jednu snažnu deklaraciju u Saboru Hrvatske”, kazao je on.

Pismo bivših visokih predstavnika

Upitan kako komentariše pismo bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini – Karla Bildta, Paddya Ashdowna i Christiana Schwarz-Schillinga – u kojem upozoravaju na negativnu ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odgovorio je da svako ima pravo na svoj stav.

“Šta kazati za bilo koga od njih pojedinačno. Mislim da svako ima pravo na svoj politički stav ili kakav god taj stav bio. Ne mora biti politički, ali je u funkciji nečega. Nisu oni jedini koji razmišljaju na taj način. Jasno je da je BiH unakažena odlukama koje su donosili visoki predstavnici. Na stotine njih je nametnuto kroz ustavna rješenja unutar BiH, a nisu prošli parlamentarnu proceduru. Upravo u traženju nekog neuspjelog rješenja. Njihov promašaj ne treba da slušamo”, rekao je Čović.

Kako je kazao, želja je da se donese deklaracija koja će imati snagu i težinu. 

Hrvatski parlament će u srijedu da raspravlja o Prijedlogu deklaracije o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini i evropskom putu te države, koji je predložio saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske.

Izvor: Agencije