Definiran tekst zakona o amnestiji u Makedoniji

Zakonski prijedlog ići će u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku (EPA)

Parlamentarno tijelo za pomirenje pripremilo je prijedlog teksta zakona o amnestiji za nasilne događaje u Sobranju 27. travnja prošle godine.

Predlaže se amnestija nekolicini od 33 optuženih za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti u sudskom procesu koji je u završnoj fazi.

Amnestijom neće biti obuhvaćeni organizatori i sudionici u nasilju u Sobranju.

Među optuženicima je petoro zastupnika iz oporbenog VMRO-DPMNE-a, koje terete za otvaranje vrata Sobranja kako bi prosvjednici ušli u zakonodavni dom.

Troje njih glasalo je za početak ustavnih izmjena, s ciljem provedbe dogovora s Grčkom o promjeni imena u Sjeverna Makedonija, a njihova potpora bila je ključna za osiguranje potrebne dvotrećinske većine.

Amnestija za trojac iz VMRO-DPMNE

“Pronašli smo pravnu formulaciju, kojom je napravljena razlika između osoba koje su organizatori događaja i nasilja prošle godine i ostalih. Ostavili smo mogućnost da svi koji žele mogu nastaviti sa suđenjem, a ostali trebaju podnijeti zahtjev za amnestiju. Time što će dio optuženih biti amnestiran činimo prvi korak u smanjenju tenzija u društvu i prevazilaženja podjela do kojih je došlo nakon nemilih događaja u Sobranju”, kaže Zekir Ramčilović, zastupnik u Sobranju.

Makedonski mediji prenose kako će novim zakonom o amnestiji biti obuhvaćena trojica zastupnika iz redova VMRO-DPMNE – Sašo Vasilevski, Krsto Mukovski i Ljuben Arnaudov.

Oni su spomenuta trojica koja su glasala za ustavnu reviziju i promjenu imena države.

Zakonski prijedlog ići će u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Najavljeno je i kako će osobe koje će biti obuhvaćene amnestijom morati podnijeti zahtjev prihvaćaju li ili ne da budu amnestirani.

Izvor: Al Jazeera i agencije