Oružje na Balkanu najveća prijetnja evropskoj sigurnosti

Situacija je neprihvatljiva, jer teroristi i kriminalci i dalje ubijaju ljude diljem Evrope, tvrdi njemački ministar Heiko Maas (EPA)

Milioni komada lakog oružja koji kolaju Balkanom “glavna su prijetnja evropskoj sigurnosti”, izjavio je u utorak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, dok Pariz i Berlin pokušavaju zaustaviti njegovo širenje u Evropi, prenijela je Hina.

“To oružje je glavna prijetnja evropskoj sigurnosti”, rekao je novinarima Le Drian, uz kojeg je bio njegov njemački kolega Heiko Maas, koji je kazao da je takva “situacija neprihvatljiva, jer teroristi i kriminalci i dalje ubijaju ljude diljem Evrope”.

“Europol ocjenjuje da na zapadnom Balkanu trenutno kola između tri i šest miliona komada vatrenog oružja”, rekao je francuski ministar, misleći na dio Evrope koji obuhvata Hrvatsku, Bosnu i Hercegovnu, Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Oružjem koje dolazi sa tog područja uveliko se koriste kriminalne i terorističke mreže.

Srbijanci u trećini istraga u Francuskoj

Francuski sudija Robert Gelli, koji sudi za kriminal i odlučuje o pomilovanjima, ocijenio je 2016. godine da su se srbijanske grupe pojavljivale u trećini istraga u Francuskoj za međunarodno krijumčarenje oružja (31,5 posto slučajeva).

Dvojica ministara su se sastala u okviru francusko-njemačke koordinacijske inicijative za suzbijanje krijumčarenja vatrenog oružja na zapadnom Balkanu koja je pokrenuta krajem 2017. godine i koja je utvrdila plan djelovanja do 2024. godine.

“U napadima u Francuskoj u januaru i novembru 2015. godine teroristi su se koristili nezakonitim oružjem sa tog područja”, podsjetio je francuski ministar.

Počinitelji napada 13. novembra 2015. godine u Parizu i okolici, za koje je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant, posjedovali su “zastavu”, srbijansku verziju ruskog “kalašnjikova AK47”.

Izvor: Agencije