Zaev: Neće biti zakona o općoj amnestiji

Zoran Zaev
Možemo dokazati da ćemo uvesti Evropu ovdje, rekao je Zoran Zaev (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev potvrdio je da nema plana za izradu zakona o općoj amnestiji za sudionike nasilja u Sobranju 27. travnja prošle godine koji su optuženi i kojima se sudi.

“U toku su razgovori samo o eventualnoj amnestiji i to samo za koje koji nisu sudjelovali u smišljanju i organiziranju napada na makedonski parlament i akte nasilja”, rekao je Zaev novinarima nakon javne rasprave o ustavnim amandmanima u Štipu, prenosi MIA.

Prethodno su zatvorenici najvećeg makedonskog zatvora Idrizovo najavili dvodnevni štrajk glađu zahtijevajući da budu obuhvaćeni najavljenim zakonom o pomilovanju, koji će se odnositi na amnestiju građana optuženih za nasilje u Sobranju.

Rješenje za nekoliko dana

U međuvremenu je održan drugi sastanak radne skupine koja treba pripremiti zakonsko rješenje za pomilovanje i nacionalno pomirenje, javili su makedonski mediji.

Prijedlog rješenja trebao bi biti gotov do kraja tjedana.

Prema ranijim najavama, prijedlog rješenja se trebao odnositi samo na osumnjičene i optužene koji su sudjelovali u nasilju u Sobranju prošle godine, kada je za predsjednika parlamenta izabran Talat Xhaferi.

Izvor: Agencije