Pritvor osumnjičenom za ubistvo sarajevskih policajaca

Advokat osumnjičenog tvrdi da njegov klijent ima alibi, jer je kobne noći na drugom mjestu učesvovao u tuči (Anadolija)

Kantonalni sud Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenom Milošu Obradovu, kojeg se dovodi u vezu s ubojstvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u Sarajevu, javljaju bh. mediji.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo pritvor je zatražilo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke, prikrivati dokaze, potom zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

“U kritičnom periodu Obradov je učestvovao u tuči, ovom prilikom na sreću. Tuču je dokumentovao MUP Republike Srpske. Postoje službene zabilješke, prekršajni nalozi, postoji videonadzor da se to desilo. Postoji snimak njegovog odlaska kući, postoji konverzacija s prijateljima. On nije nikako mogao biti na dva mjesta u isto vrijeme, učestvovati u krivičnom djelu i s nekim s dopisivati. Mislim da je Miloš Obradov pogrešna osoba u ovom trenutku”, kazao je Bojan Veselinović, advokat osumnjičenog Obradova, nakon okončanja ročišta.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prethodno su, na području općine Pale, lišili slobode jednu osobu koja se dovodi u vezu s ubojstvom dvojice policajaca, ne navodeći njegov identitet.

Uhapšen na području Pala

Priopćeno je kako se ta osoba “dovodi u vezu s izvršenjem krivičnog djela ubistvo iz člana 166. stava (4) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se dogodilo 26. oktobra u ulici Geteova bb, općina Novi Grad, Sarajevo, kada su smrtno stradala dva policijska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo”.

“Lišenju slobode osumnjičenog prethodilo je preduzimanje operativnih aktivnosti SIPA-e u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Kantona Sarajevo, Obavještajno-bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, u cilju lociranja i lišenja slobode gore navedenog lica”, priopćeno je iz SIPA-e.

Nakon izvršenih pretresa stana, drugih prostorija i pokretnih stvari osoba lišena slobode predana je u daljnju nadležnost Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Policajci Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni su 26. listopada u sarajevskom naselju Alipašino Polje nakon što su na njih, dok su bili u službenom automobilu, nepoznate osobe otvorile vatru.

Šehović je preminuo na mjestu događaja, dok je Vujinović ranama podlegao u bolnici.

Izvor: Agencije