Hoxhaj: Kad Vučić govori o sjeveru Kosova, misli na Republiku Srpsku

Hoxhaj naveo da 'vjeruje da ideja velike Srbije nije umrla i još uvijek je u zraku' (Arhiva)

Kosovski vicepremijer Enver Hoxhaj izjavio je zagrebačkom Večernjem listu da je “u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije”.

“Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona također minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova odlučila je da poveća takse. Nove mjere će biti uskoro objavljene”, kazao je Hoxhaj za Večernji list.

Kazao je da “Srbija ne želi da samo destabilizirati Kosovo, već i čitavu regiju”.

“To je svima jasno. Kad ne izaziva krizu sa Kosovom, onda je izaziva sa Hrvatskom ili pak Makedonijom ili Crnom Gorom. Srbija ima dobre odnose samo sa Republikom Srpskom i ni sa kim drugim… Zar to nije čudno? U nekoliko sam navrata, za vrijeme boravka u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, razgovarao sa čelnicima tih država da osnujemo jedan pakt koji bi se suprotstavio Srbiji i njihovoj agresivnoj politici”, kazao je Hoxhaj.

‘Srbija nije odustala od RS-a’

On je naveo da “vjeruje da ideja velike Srbije nije umrla i još uvijek je u zraku”.

“EU i SAD moraju shvatiti u kom smjeru idu Balkan i kakav će biti nakon deset godina. Posebno BiH, Kosovo i Makedonija. Ako EU i Zapad ne shvataju opasnost srpske politike u tom dijelu Balkana i ništa ne preduzimaju oko ubrzanja procesa eurointegracija tih zemalja, niko ne zna šta će se dogoditi sa Kosovom, Makedonijom, a najviše sa BiH”, tvrdi Hoxhaj.

On dodaje da “nažalost, EU pogrešno čita situaciju”.

“Srbija nikada nije odustala od pripajanja Republike Srpske Srbiji. To su u nekoliko navrata izjavili i njihovi visoki dužnosnici. Za razliku od BiH, Kosovo je u daleko boljoj poziciji jer su 90 posto stanovništva na Kosovu su Albanci. Imamo alternativu jer nam je susjedna zemlja Albanija. Ako neko misli da igra regionalnu prljavu igru, mora znati da mi više nismo slabi. Ono što Aleksandar Vučić igra oko razgraničenja i zamjene teritorija, njegov cilj nije Kosovo, već BiH, odnosno Republika Srpska”, rekao je Hodxhaj.

‘Moramo biti oprezni’

Tvrdi da “kada Vučić govori o sjeveru Kosova, on misli na Republiku Srpsku”.

“Republika Srpska je dva-tri puta veća nego Kosovo i privredno je jača od Kosova. Na sjeveru Kosova živi 30.000 Srba, na čitavoj teritoriji Kosova nema više od 70.000 Srba, a u Republici Srpskoj živi njih između milion i po do dva miliona. Razgraničenje, odnosno razmjena teritorija, otvorila bi Pandorinu kutiju i Vučić bi sigurno pripojio Republiku Srpsku Srbiji. Zato svi mi u regiji moramo biti oprezni i sarađujemo zajedno”, kazao je Hodžaj.

On je dodao da je to poručio i predsjednici i premijeru Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i Andreju Plenkoviću.

Izvor: Agencije


Povezane

Odluka vlasti Kosova da poveća takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine dodatno komplicira situaciju, poručila je šefica evropske diplomatije.

Published On 28 Nov 2018

Odluka Kosova da uvede taksu od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne Hercegovine izazvala je nezadovoljstvo građana na sjeveru Kosova s većinskim srpskim stanovništvom. Prije uvođenja novih mjera, na Kosovo je dnevno ulazilo i po 70 šlepera robe iz Srbije, ali posljednjih dana to je zaustavljeno. Novinar Al Jazeere Zoran Kosanović provjeravao je […]

Published On 27 Nov 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO