NATO: Vojska Kosova samo u skladu s Ustavom

Transformacija mora biti provedena uz konsultacije s međunarodnom zajednicom (Tanjug)

Sjevernoatlantska alijansa ne kaže da je protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova, jer je to pravo vlasti Kosova, ali svaki razvoj mora biti sproveden u skladu sa Ustavom i u uz konsultacije s međunarodnom zajednicom, izjavio je Robert Pszczel iz Odeljenja za javnu diplomatiju NATO-a.

“Ako bismo im oduzeli to pravo, onda znamo kakva je tamo situacija i šta bi to značilo. Međutim, više puta smo rekli da svaki razvoj mora biti sproveden u skladu sa Ustavom Kosova i u konsultaciji sa međunarodnom zajednicom”, rekao je on.

Pszczel je to kazao na panelu “Prilike i budući planovi za saradnji između Srbije i NATO-a”, u okviru Nedelje NATO-a u Beogradu.

Kada je reč o prisustvu KFOR-a na Kosovu, Pszczel kaže da ne postoje planovi da se nešto smanjuje ili menja te da njihovo prisustvo zavisi od bezbednosne situacije.

Stav NATO-a je da se nastavi traganje za rešenjem prihvatljivim za sve strane, dodao je Pszczel.

‘Ne mogu dvije vojske na jednom terenu’

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Branimir Filipović rekao je da je stav Srbije da je transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

“Ne mogu dve vojske na jednom terenu. NATO ima stav da je transformacija moguća kroz ustavni okvir, a zajedničko nam je da se protivimo jednostranim potezima. Upravo takvi potezi Prištine su problemi koji su na tom području najkrupniji”, kazao je on.

Srbija ima određenja očekivanja u vezi sa zaštitom kulturne baštine na Kosovu i da je važno da može da računa na KFOR, kao strukturu koja je najsposobnija da obezbedi mir i stabilnost, bez obzira što postoje i druge strukture, poput Euleksa.

“Očkeujemo da KFOR svojim kapacitetima i preventivno deluje da ne bi došlo do eskalacije”, naveo je Filipović.

Izvor: Agencije