Kanađani potpisuju peticiju protiv negiranja genocida u Srebrenici

Memorijalni centar u Potočarima i borba Majki Srebrenice snažna su brana poricanju zločina, kažu Al Jazeerini sagovornici (Reuters)

Kanadski Parlament pokrenuo je elektronsku peticiju kojom bi se izglasale zakonske odredbe kojima bi negiranje genocida u Srebrenici bilo kažnjivo na području ove sjevernoameričke zemlje.

Elektronsku peticiju na službenoj stranici Parlamenta pokrenuo je direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić.

Peticija će biti dostupna za potpisivanje do 10. siječnja 2019. godine.

Prikupljeno više od 650 potpisa

Svi kanadski državljani u ovoj zemlji i izvan nje mogu potpisati peticiju, a da bi bila uspješna i pročitana u Palamentu potrebno je najmanje 500 potpisa.

Prema riječima inicijatora, već je prikupljeno više od 650 potpisa.

Nakon potpisivanja i iščitavanja peticije u Parlamentu, ona će biti upućena Vladi Kanade, koja je dužna odgovoriti u roku od 45 dana.

Strateška pretpostavka je upravo ta da što je veći broj potpisa za peticiju može se očekivati i veći utjecaj na odgovor i odluku Vlade, prenosi agencija Fena.

Inicijator peticije ističe da su pravni osnov za kazneno sankcioniranje negatora genocida počinjenog u Srebrenici pravosnažne presude međunarodnih sudova u Haagu, pravosnažne rezolucije više od 30 državnih parlamenata u svijetu te posebno dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici usvojene u kanadskom Parlamentu.

Pravne i moralne osnove

Osim toga, dodaje Ramić, moralni osnov za takav zakon je stalna izložbena postavka o genocidu počinjenom u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava, otkrivanje prvog spomen-obilježja u dijaspori žrtvama genocida u Srebrenici u Windsoru, odluke kanadske Vlade o obilježavanju Svjetskog dana bijelih traka, podjele “Cvijeta Srebrenice” svim članovima kanadskog Parlamenta i izučavanja genocida u Srebrenici u kanadskim školama.

Donošenjem zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici Kanada bi dala veliki doprinos istini i pravdi i tako učinila veliki korak ka prevenciji u borbi protiv genocida u svijetu.

Ramić poziva sve građane u Kanadi i van nje, posebno one porijeklom iz Bosne i Hercegovine, da potpišu peticiju i daju doprinos istini i pravdi te borbi protiv negatora genocida i falsifikatora historijskih, naučno-istraživačkih i sudskih činjenica o genocidu počinjenom u Srebrenici, priopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Izvor: Agencije