Hoxhaj: Politika BiH prema Kosovu nastavak je antievropske politike Beograda

Mjere će biti na snazi dok Bosna i Hercegovina i Srbija ne promijene odnos prema Kosovu (Reuters)

Zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj izjavio je danas da je politika Bosne i Hercegovine prema Kosovu “nastavak antievropske politike Beograda” i rekao da neće biti povučena odluka o uvođenju kosovske uvozne takse za proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, prenosi Beta.

On je na Twitteru napisao da je Kosovo opredijeljeno za regionalnu saradnju, ali da neće povući odluku o uvođenju takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine dok se ne promijeni njihova politika prema Kosovu.

“Vanjska politika Bosne nastavak je one iz Beograda. Jasna je njihova antievropska politika prema Kosovu. Vlada Kosova opredijeljena je za saradnju, ali ove mjere neće biti povučene dok se ne promijeni njihovo ponašanje prema Kosovu”, napisao je Hoxhaj.

Kritike iz Evropske unije

Vlada Kosova jučer je odlučila da uvede takse od 10% na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji se uvoze na Kosovo.

Od te takse izuzeta je roba drugih država koja se proizvodi na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine.

Odluka kosovskih vlasti izazvala je velike kritike u Sarajevu i Beogradu, ali i u Evropskoj uniji, koja je preko glasnogovornice Ureda za vanjsku politiku i sigurnost Maje Kocijančič zatražila njen opoziv.

Izvor: Agencije