Bandić se veteranima izvinio zbog Palme i vrijeđao novinare

Milan Bandić
Bandićeva komunikacija, ispadi i vrijeđanja novinara, smatra Klancir, više se ne interpretiraju kao duhovitosti ili kontroverze, nego kao prostakluk (Reuters)

Gradonačelnik Zagreba, glavnog grada Hrvatske, Milan Bandić, ispričao se u srijedu hrvatskim veteranima zbog primanja predsjednika Skupštine srbijanskoga grada Jagodine Dragana Markovića Palme, ustvrdivši kako to ne bi napravio da je znao što je Palma radio ‘90-ih godina.

“Kad su branitelji u pitanju neću progutati jednu žabu nego 100 žaba. Znao sam da je gospodin Dragan Marković Palma peterostruki gradonačelnik Jagodine i zastupnik u Skupštini, ali nisam znao da je bio na svadbi kod [Željka Ražnatovića] Arkana, da je Arkanov prijatelj. Nemam pojma o tome”, rekao je Bandić na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Da sam znao tko je s kim pio kavu u Jagodini 1991., 1992. i 1993. normalno da ne bih to radio, ali nisam znao”, dodao je Bandić .

Poručio je kako je rat završio, Hrvatska je u tom ratu pobijedila i jedine persone non grata u Hrvatskoj su ratni zločinci.

“Ako je toliko crn, zašto Palmu policija nije zaustavila na granici i vratila u Srbiju”, upitao je.

Osude iz veteranskih redova

Iz niza veteranskih udruga ranije ovoga tjedna prozvali su Milana Bandića da je prošlotjednim primanjem predsjednika Skupštine srbijanskog grada Jagodine Dragana Markovića Palme uvrijedio sve hrvatske veterane i stradalnike rata u Hrvatskoj te su osudili taj potez, rekavši da je bio bliski suradnik Željka Ražnatovića Arkana.

Bandić je na konferenciji u srijedu komentirao i Orden prijateljstva koji mu je dodijelio ruski predsjednik Vladimir Putin zbog međugradske suradnje i socijalne pomoći Zagreba i Moskve, koji će uskoro proslaviti i 20 godina diplomatskih odnosa.

“Širenje prijateljstva i suradnje između glavnih gradova je na čast gradonačelniku Bandiću, a zadaća gradonačelnika je da širi dobre vibracije i da predstavlja svoj grad na najbolji mogući način”, poručio je Bandić optuživši novinare kako žele umanjiti tu nagradu.

“Nagradu je dobio i [bivši glavni tajnik UN-a] Ban Ki-Moon, a umjesto da promovirate Zagreb i Hrvatsku, trpate me u isti koš kao i [Aleksandra] Vučića, [Tomislava] Nikolića i [Ivicu] Dačića. Kakve to ima veze, ja sam ponosan na tu nagradu”, rekao je.

Bandić je konferenciju za novinare iskoristio za obračun s medijima koje je optužio da su minimalizirali značaj odličja koje je dobio od Putina i pozivali goste da “pljuju” na njega.

Zagrebački gradonačelnik je jednu novinarku koja je za njega imala pitanje oslovio sa “sunce”, na što ga je ona opomenula da joj se tako ne obraća.

‘Goebbels, čisti Goebbels’

“Dobro, neću. Vi mene onda zovite gospodine gradonačelniče. Tako me niste nikad nazvali. Izvinjavam se, neću vas više nikad nazvati ‘sunce’. Otkud vam pravo da vi vodite presicu? Polako, doći ćete na red, zašto ste nervozni? Niste naučili da razgovarate. Bandić nikome nije kriv, nijednom uredniku, ja sam svoj projekt”, rekao je Bandić, kritizirajući novinare:

“Gledao sam kako želite minimizirati tu moju nagradu. To je strašno, Goebbels bi vam pozavidio! Da ja imam televiziju, bila bi još jača od bilo koje na kojima vi radite. Ban Ki-moon dobio je istu tu nagradu….To je strašno! Goebbels, čisti Goebbels! Ja sam ponosan na tu nagradu, ponosan na 20 godina krvavog rada i prijateljstva s tim ljudima”, prenosi Tanjug.

“Da imate malo više kulture oslovljavali biste me s ‘gospodine gradonačelniče'”, poručio je novinarki koju je nazivao “sunce”.

Na pitanje da prokomentira svoj odnos s Putinom, koji je na meti međunarodnih kritika zbog niza događaja, poput trovanja ruskih disidenata nervnim otrovom novičokom u Velikoj Britaniji, aneksije Krima i slično, Bandić je ustvrdio kako on “donosi odluke za generacije, a ne za mandate”.

“Ako je širenje mira, suradnje i prijateljstva stvar o kojoj trebamo diskutirati, onda ćemo smijeniti i Ban Ki-Moona, koji je dobio istu nagradu kao i ja, on ima malo veću odgovornost od mene”, rekao je Bandić.

Izvor: Agencije