Visoki zvaničnici NATO-a u ‘historijskoj’ posjeti Makedoniji

Zvaničnici Vojnog komiteta NATO-a bit će informirani o postignućima, pripremljenosti i budućim planovima makedonske Vojske (EPA)
Zvaničnici Vojnog komiteta NATO-a bit će informirani o postignućima, pripremljenosti i budućim planovima makedonske Vojske (EPA)

Visoki vojni zvaničnici 29 članica Vojnog komiteta NATO-a, na čelu s potpredsjednikom Stevenom Shapirom, od utorkas će boraviti u prvoj posjeti Vojsci Makedonije, javlja agencija MIA, uz ocjenu da je riječ “historijskoj” dvodnevnoj posjeti.

Na poziv makedonske ministrice odbrane Radmile Šekerinske, zvaničnici Vojnog komiteta NATO-a bit će informirani o postignućima, pripremljenosti i budućim planovima makedonske Vojske, u trenutku kada Makedonija teži da postane članica Sjevernoatlantske alijanse, navodi makedonska agencija.

Pukovnik Zoran Ilov, koji koordinira aktivnostima, rekao je u ponedjeljak novinarima da će ovaj “isključivo vojni” događaj biti zatvoren za javnost, prenosi Tanjug.

Demonstracija vojske

Nije planirano da predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga Gjorge Ivanov organizira prijem, niti da učestvuje u ovom događaju.

U kasarnama u Skoplju bit će održana vježba, tokom koje će biti demonstrirana oprema i operativne sposobnosti nekih od jedinica Združene operativne komande.

Vojni komitet se smatra najvišim konsultativnim tijelom NATO-a.

Sastancima delegacije Makedonije s predstavnicima NATO-a u Briselu 18. oktobra, Makedonija je počela predpristupne pregovore o članstvu u tom vojnom savezu, nakon što je poziv za to 12. jula dobila na samitu Alijanse u Briselu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO