Plenković u Šangaju: Želimo povećati izvoz u Kinu

Andrej Plenković je podsjetio da je ukupna trgovina između Hrvatske i Kine prošle godine iznosila oko 900 miliona dolara (EPA)
Andrej Plenković je podsjetio da je ukupna trgovina između Hrvatske i Kine prošle godine iznosila oko 900 miliona dolara (EPA)

Hrvatska ima povoljan geografski položaj u centru Evrope, a kao članica Evropske unije dio je velikog evropskog tržišta od 500 miliona stanovnika, što predstavlja veliku priliku za kineske kompanije zainteresirane za saradnju, rekao je u Šangaju hrvatski premijer Andrej Plenković na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu, koji je okupio predstavnike tridesetak hrvatskih i više od 130 kineskih kompanija.

Sudjelovanjem na poslovnom forumu Hrvatska – Kina, Plenković je završio petodnevnu radnu posjetu Kini, tokom koje se susreo s najvišim kineskim političkim dužnosnicima, predsjednikom Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom, te održao niz radnih sastanaka s čelnicima kineskih kompanija.

Plenković je, otvarajući forum, pozvao kineske kompanije na ulaganja u Hrvatsku, posebno u željezničku infrastrukturu i luke, te poručio da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

“Želimo privući nova ulaganja i zato vjerujem da će i ovi naši sastanci doprinijeti daljnjem razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine. Ovaj forum pokazuje sve veći interes hrvatskih tvrtki za kinesko tržište. Nadamo se da će vaši današnji razgovori rezultirati brojnim ugovorima”, rekao je Plenković.

Tržište od 500 miliona ljudi

On se posebno osvrnuo na prednosti koje Hrvatska ima u geografskom smislu.

“Hrvatska ima jedinstven položaj u Europi, i to je poruka koju smo željeli prenijeti svim svojim sugovornicima u posljednjih nekoliko dana. Naše morske luke mogu postati ulazne luke za sve kineske tvrtke i za sav kineski teret koji putuje prema Europi”, kazao je hrvatski premijer, podsjetivši da je Hrvatska već pet godina članica EU-a.

“Dakle, ne radi se samo o hrvatskom tržištu, o tržištu srednje i istočne Europe, već je riječ o čitavom europskom tržištu koje predstavlja 500 milijuna potencijalnih potrošača”, rekao je.

“Slikovito govoreći, ta geografska prednost znači da se na transportu može uštedjeti sedam dana putovanja i 2.500 kilometara puta ako idete kroz Sueski kanal prema luci Rijeka, umjesto da idete cijelim okolnim putem do Rotterdama ili Hamburga”, kazao je Plenković okupljenim privrednicima.

Naglasio je da je Hrvatska u potpunosti integrirana u transportne planove na evropskom nivou te da je fokusirana na dodatna ulaganja u željeznički sektor.

“Već imamo modernu mrežu autocesta, uložili smo u razvoj zračnih luka, ali željeznički sektor je taj u kojemu trebamo poboljšanja i u kojemu tražimo partnere”, rekao je hrvatski premijer, koji je ranije sudjelovao na otvaranju sajma China International Import Expo – CIIE, kojim Kina želi pokazati da planira dodatno otvoriti svoje tržište i uravnotežiti svoju trgovinsku razmjenu sa svijetom.

Ukupna trgovina 900 miliona dolara

Plenković je podsjetio je da je ukupna trgovina između Hrvatske i Kine prošle godine iznosila oko 900 miliona dolara, od čega se na hrvatski izvoz u Kinu odnosilo tek 125 miliona dolara.

“Naš je cilj da tu našu trgovinsku razmjenu uravnotežimo … Želimo povećati hrvatski izvoz u Kinu, zato smo ovdje, želimo pomoći hrvatskim izvoznicima”, kazao je.

Također je naglasio važnost saradnje s Kinom u inicijativi Kina+16 zemalja srednje i istočne Evrope, koja, kako je rekao, predstavlja možda najsustavniji redovni dijalog Kine s dijelom zemalja EU-a.

“Za nas je čast što smo dobili domaćinstvo summita inicijative Kina+16 na proljeće 2019. godine u Dubrovniku. Taj format pokazao se dosad kao vrlo koristan za poslovnu suradnju”, kazao je Plenković.

Također je naglasio važnost prošlogodišnje odluke uprave Hrvatskih cesta da kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation – CRBC dodijeli ugovor izgradnje “najvažnijeg infrastrukturnog projekta u našoj zemlji, Pelješkog mosta”.

Značaj Pelješkog mosta

“Riječ je o projektu koji je ukupno vrijedan 520 milijuna eura, od čega se iz europskih fondova financira 375 milijuna eura”, rekao je Plenković te dodao da je siguran da će CRBC izgraditi “sjajan most, spomenik trostrukog simbolizma”.

“Prvo, on će fizički povezati dva dijela teritorija Hrvatske, dakle – za nas je to strateški projekt povezivanja dva dijela zemlje. Drugo, bit će to najveći pojedinačni projekt koji se financira iz Kohezijskog fonda EU-a i ostat će kao najvidljivija ostavština ovog sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja. Treće, on će zauvijek simbolizirati povezanost i suradnju između Kine i Hrvatske”, rekao je Plenković, koji je u nedjelju, zajedno s predsjednikom uprave CRBC-a Luom Shanom, obišao 36 kilometara dugačak most Hangzhou Bay, građevinski ponos te kompanije.

“Mislim da je pred nama jedno intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. godine u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16 … Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa”, kazao je hrvatski premijer.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO