Kurz u Beogradu: Za ulazak u EU nepohodan dijalog Srbije i Kosova

Sebsatian Kurtz je istaknuo kako je pred Srbijiom i Kosovom 'jedinstvena prilika da prošlost ostane prošlost' (Anadolija)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz poručio je u razgovoru s najvišim državnim zvaničnicima Srbije da je pristupanje Evropskoj uniji za tu zemlju moguće samo ukoliko Srrbija i Kosovo postignu dogovor i usaglase rješenje o Kosovu, pozvavši građane Srbije da podrže sve političare koji žele krenuti tim putem.

On je u ponedjeljak, u odvojenim razgovorima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, pohvalio poduzete ekonomske reforme u toj zemlji te naglasio kako zapadni Balkan zaslužuje biti dio EU-a.

Molim stanovništvo Srbije da podrži sve političare koji žele krenuti tim putem, rekao je austrijski kacelar te naglasio kako Austrija ima jasan stav – ukoliko u regiji dođe do sporazuma koji će dugoročno osigurati mir, Beč neće stajati na putu tom dogovoru, već će mu biti podrška.

‘Da Srbija ne bude ponižena’

“Uz to ću reći da, kako se meni čini, većinski stav u EU-u tom procesu ne može biti smetnja, već aktivna podrška”, rekao je austrijski kancelar, naglasivši kako su svi svjesni da je put do rješenja i zajedničkog sporazuma dug, ali je “presudno da dijalog bude nastavljen”.

Ohrabrujući obje strane da nastave pregovore, Kurz je istaknuo kako je pred Srbijom i Kosovom “jedinstvena prilika da prošlost ostane prošlost” i da se zajedno krene u uspješniju budućnost.

Predsjednik Srbije naglasio je kako “postoji potreba za kompromisnim rješenjem” Srbije i Kosova, ali je upozorio da se “više od 60 posto ljudi u Srbiji protivi dogovoru s Albancima”.

“Spremni smo tražiti budućnost, boriti se za budućnost, ali važno je da Srbija ne bude ponižena. Ne može albanska strana dobiti sve, a srpska ništa. Ko je spreman na takav stav, uvek će imati partnera za razgovor ovde u Beogradu”, poručio je Vučić.

Daleko od konačmog rješenja

Na pitanje o promjeni granica kao mogućem rješenju kosovskog pitanja, Vučić je rekao: “Vi govorite o promeni granica, a moje pitanje je: o kojim granicama govorite – onima koje priznaje Austrija ili Srbija, Rusija ili SAD, Nemačka ili Kina, Italija ili Španija? Složićete se da te zemlje nisu male i beznačajne.”

On je sugerirao kako bi “bilo važno da kompromis bude utvrđen u skladu sa zajedničkom voljom Srba i Albanaca”.

“Da li smo blizu nekakvoga rešenja? Nismo, miljama smo daleko, ali to je rešenje odnosa Srba i Albanaca”, ponovio je Vučić.

Austrijski kancelar sastao se i s premijerkom Srbije, a njihova je zajednička ocjena da su dvije zemlje “važni ekonomski partneri” te da je važno iskoristiti mogućnosti za proširenje ekonomske saradnje.

Podrška na putu u Uniju

Zahvalivši se Austriji na podršci u procesu eurointegracija i otvaranju novih poglavlja, Brnabić je kazala kako je uvjerena da će Beč i dalje podržavati Beograd na putu prema EU.

Austrijski kancelar “pohvalio je rezultate ekonomskih reformi u Srbiji i uspjeh u postizanju visoke stope rasta, ekonomske stabilnosti i oporavku ekonomije”, saopćila je u ponedjeljak navečer Vlada Srbije.

Srbija se nada da će do kraja austrijskog predsjedavanja EU-om otvoriti još tri pregovaračka poglavlja s Unijom na međuvladinoj konferenciji u decembru.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO