Inzko danas podnosi izvještaj o BiH Vijeću sigurnosti UN-a

U posljednjem izvještaju u maju Valentin Inzko je oštro kritizirao političare iz oba bh. entiteta (EPA)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko obratit će se u utorak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i podnijeti 54. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj se odnosi na period od 22. aprila do 15. oktobra 2018. godine.

Obraćanje je planirano u 16:00 sati po srednjoevropskom vremenu, najavljeno je iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu.

Inzko je u maju u Vijeću sigurnosti UN-a predstavio izvještaj o provedbi mirovnog sporazuma, u kojem je oštro kritizirvao oba bh. entiteta i političare u Bosni i Hercegovini.

Dodik poriče suverenitet BiH

SAD je snažno podržao rad OHR-a, dok se ruski ambasador pri UN-u nije se složio s izvještajem i upitao se je li postojanje OHR-a u Bosni i Hercegovini prošlost.

Inzko je optužio predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika te članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, da su u proteklom periodu davali izjave usmjerene protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

“Dodik je ponovo bio najčešći eksponent takvih izjava, koje su uključivale pozive i predviđanja nezavisnosti RS-a, poricanje suvereniteta Bosne i Hercegovine i nazivanja RS-a državom. Dodik i Dragan Čović pričali su o mogućoj teritorijalnoj reorganizaciji [entiteta] Federacija Bosne i Hercegovine”, pisalo je u Inzkovom izvještaju.

Visoki predstavnik naveo je za čelnika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića da je također prijetio ratom u slučaju formiranja trećeg entiteta i da je predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović davao izjave o proizvodnji oružja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

‘Izazivanje državnih institucija’

Dodao je da još postoje etničke političke podjele i da je trend “izazivanja državnih institucija”, koji je dugo bio karakterističan za RS, “preliven” u Federaciju Bosne i Hercegovine.

“Ovakvi trendovi, koji jačaju godinama, negativno utječu na funkcionalnost države i federalnih organa vlasti te sprečavaju integraciju države u euroatlantske strukture”, napisao je Inzko.

Ukazao je i na problem provedbe odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja se odnosi na izborno zakonodavstvo, koja do danas nije provedena.

Izvor: Agencije