Austrija će podržati prijem Kosova u Interpol

Sebastian Kurz se u utorak nalazi u posjeti Prištini (EPA)

Austrija podržava napore Kosova da bude primljeno u članstvo Interpola, izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz agenciji APA povodom posjete Prištini u utorak.

On tvrdi da je i njegov koalicioni partner, Slobodarska partija Austrije Heinza-Christiana Strachea, promijenila svoj stav u vezi s tim.

Strache je prilikom nedavne posjete šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rješenje između Srbije i Kosova.

Strache je, prije dvije sedmice, rekao da je taj stav usaglašen i s predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom, koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti riješen.

Agencija APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurz dogovorio sa Stracheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kickleom da će “Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova” u Interpolu.

Međunarodna policijska saradnja

Strache je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti iznijeli argumente u vezi međunarodne policijske saradnje, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske Vlade.

Ukazuje se da je prioritet predsjedavanja Austrije Evropskom unijom da se podrže sve države zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u provođenju potrebnih reformi.

“To posebno važi za oblast unutrašnje sigurnosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju”, rekao je Kurz.

I ministar unutrašnjih poslova Kickl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednosti u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

Izvor: Agencije