Medojeviću određeno dva mjeseca zatvora

Jednom od čelnika opozicijskog Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću, uhapšenom sinoć u Podgorici, određen je dvomjesečni zatvor.

Medojević je odbio svjedočiti u predmetu pokrenutom nakon njegove tvrdnje da bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši neće biti određen pritvor jer je glavnom posebnom tužiocu Milivoju Katniću dao 100.000 eura mita.

Nekoliko zastupnika Demokratskog fronta odbija izaći iz Skupštine jer bi, kako kažu, policija mogla uhapsiti i zastupnika Milana Kneževića. Njemu je Sud jutros također odredio zatvor jer je odbio istražiteljima dostaviti podatak o tvrdnji da mu je jedan sudija tražio mito u zamjenu za ukidanje presude zbog napada na policajca 2015. godine.

U Demokratskom frontu tvrde da je hapšenje Medojevića nezakonito i nezapamćeno jer je u postupku koji se vodi on svjedok.

Poručuju da je zbog svih događanja Crna Gora na rubu sukoba.

Presrela ga ‘marica’

Pripadnici Uprave policije uhapsili su Medojevića rano jutros, nakon završetka zasjedanja Skupštine Crne Gore, i sproveli ga u zatvor u Spužu, javlja Beta.

Medojević je pritvoren po naredbi predsjednika Višeg suda Borisa Savića zbog višemjesečnog odbijanja davanja iskaza u predmetu koji se vodi protiv njega. 

Medojević i njegov kolega Milan Knežević mjesecima odbijaju dostaviti podatke o sudiji koji je, navodno, ponudio da za mito ukine presudu zbog napada na policajca 2015. godine.

Sudska naredba bit će na snazi, a Medojević u zatvoru, kako je rečeno iz Uprave policije, sve dok ne dadne iskaz u postupku koji se vodi, što znači da može biti pušten na slobodu nakon davanja izjave ili može biti zadržan do daljnjeg.

Ispred zatvora u Spužu javio se zastupnik Slaven Radunović, koji je u videoobraćanju na svom nalogu na Facebooku rekao da ne zna o čemu je riječ i da čekaju da dobiju informaciju.

Radunović je dodao da je Medojević “presretnut ‘maricom'” na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog i da je uhapšen.

Visoki funkcioner DF-a Milan Knežević poručio je na vanrednoj konferenciji u jedan sat iza ponoći da se neće predati policiji i da će s kolegama iz DF-a ostati u Skupštini do daljnjeg.

Rekao je da je trebao biti uhapšen zajedno s predsjednikom Pokreta za promjene (PzP) Nebojšom Medojevićem.

‘Crna Gora na ivici građanskog rata’

“Zbog konsultacija sam ostao pet-deset minuta duže u Skupštini, a ispred su bile dvije ‘marice’, koje je trebalo da postupe po nalogu predsjednika Višeg suda Borisa Savića. I ranije sam saopštio da nemam namjeru da se dobrovoljno predam i zajedno ću s kolegama poslanicima ostati u Skupšitni do daljnjeg, da demonstriramo principijelnost i naš stav da su napadnuti Skupština, poslanici, Ustav, a najmanje Medojević i ja”, istakao je Knežević.

Jedan od čelnika DF-a i zastupnik tog političkog saveza u Skupštini Crne Gore Andrija Mandić rekao je da je Crna Gora na ivici građanskog rata.

“Medojević je na prevaran način, pošto je napustio Skupštinu poslije glasanja o rezoluciji koju je predložila parlamentarna većina, uhapšen i odveden u zatvor. Očigledno je realizovana namjera Višeg suda da Nebojšu Medojevića stave u zatvor zbog toga što su procijenili da nije svjedočio onako kako su se nadali, a ovdje vidite da stoji još jedna ‘marica’, koja čeka Milana Kneževića kako bi i njega poveli u zatvor”, rekao je Mandić.

U saopćenju koje prenosi Beta Viši sud u Podgorici kaže da je Medojević uhapšen po njihovom nalogu, te da je izdan nalog i za hapšenje Kneževića.

Knežević je rekao da se neće dobrovoljno predati i pozvao je građane da ne dolaze ispred zgrade Skupštine nego da čekaju instrukcije Demokratskog fronta.

Izvor: Al Jazeera i agencije