Sud u Haagu odbio Šešeljev zahtjev za ulaganje žalbe

Šešelj je kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Haagu bio od 2003. do 2014. godine (Reuters)

Sudski Mehanizam u Haagu odbio je zahtjev lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja da mu se omogući da uloži žalbu na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci, 1992. godine, prenosi Anadolija.

U obrazloženju odluke, predsjednik Mehanizma Theodor Meron konstatovao je da statutom i pravilnikom suda nije predviđeno ulaganje žalbe na pravosnažnu presudu koju izrekne apelaciono vijeće.

Tužilaštvo je naglasilo da je, po statutu suda, moguća samo revizija čitavog postupka, ako su ispunjeni određeni uslovi.

Na prvostepenu oslobađajuću presudu, Šešelj, koji se branio sam, nije uložio žalbu, ali je to učinilo Tužilaštvo.

Delimično usvojivši tu žalbu, Apelaciono vijeće Mehanizma proglasilo je Šešelja krivim za progon Hrvata iz Hrtkovaca i osudilo ga na 10 godina zatvora.

Oslobođen krivice za progon nesrba

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je Šešelja, 31. marta 2016. godine oslobodio optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Šešelj je tada bio oslobođen krivice za progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje, kao i zločine protiv čovječnosti. 

Tribunal je tom presudom utvrdio i da Šešelj nije kriv za ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje vjerskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine, kao kršenje zakona i običaja rata. 

Djelimično usvojivši žalbu tužilaca, Apelaciono vijeće Haškog mehanizma proglasilo je, 11. aprila ove godine Šešelja krivim za podsticanje i počinjenje progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine.

Vijeće je konstatovalo je da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Haagu bio od 2003. do 2014. godine. 

Izvor: Agencije.