Mogherini traži od Thacija ukidanje taksi

Odluka ne dovodi do rješenja za probleme ljudi i nastojanja Kosova sada i u budućnosti, smatra Federica Mogherini (EPA)

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini zatražila je od predsjednika Kosova Hashima Thacija ukidanje pristojbi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, potvrđeno je u Europskoj službi za vanjske poslove.

“Mjere ne pomaže izgradnju dobrosusjedskih odnosa i moraju biti povučene”, rekla je Mogherini Thaciju u telefonskom razgovoru.

Iz Europske službe za vanjske poslove navode da je Mogherini zvala Thacija da razgovaraju o posljednjim događanjima u kontekstu dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kojem posreduje Europska unija.

Prema riječima Mogherini, odluka vlasdti Kosova  da poveća pristojbe na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine “samo dodatno komplicira situaciju i ne dovodi do rješenja, bilo za probleme ljudi, bilo za nastojanja Kosova u ovom trenutku, ali i za budućnost”.

I ranije tražila povlačenje odluke

I kad je Kosovo uvelo sporne pristojbe, Mogherini je reagirala, navodeći kako to nije samo povreda sporazuma CEFTA, nego i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova.

Oglasila se i Europska komisija, zahtijevajući u najkraćem roku odgovor EU-a na odluku Vlade Kosova da podigne pristojbe na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100 posto.

Unija je već početkom mjeseca zatražila od vlasti Kosova da hitno objasne odluku o povećanju pristojbi od tadašnjih 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije