Cormack: Američke sankcije Dodiku ostaju na snazi

Maureen Cormack uskoro napušta dužnost u Bosni i Hercegovini (Ameri?ka ambasada u Sarajevu)

Američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack potvrdila je da sankcije američke vlade koje su početkom 2017. godine nametnute Miloradu Dodiku ostaju na snazi.

Prema njezinim riječima, to je jasan dokaz koliko je Washingtonu važno suočavanje s problemom korupcije u Bosni i Hercegovini.

Ipak, najavila je da će SAD surađivati s Dodikom, iz poštovanja prema instituciji Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čiji je on trenutačni predsjedatelj.

Ciljane sankcije efikasan odgovor

Cormack uskoro napušta dužnost u Bosni i Hercegovini, po isteku mandata na kojega je postavljena još u vrijeme administracije Baracka Obame, a naslijedit će je Eric Nelson, koji je, kao i ona, karijerni diplomat.

“Dejtonski sporazum ima ključnu ulogu u Bosni i Hercegovini i to treba braniti. U budućnosti ćemo raditi s Dodikom, kao izabranim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz poštovanja prema toj instituciji i ulozi koju on u njoj ima”, kazala je Cormack u oproštajnom razgovoru s novinarima nekoliko bosanskohercegovačkih portala.

Njen nasljednik Nelson je u listopadu, tijekom saslušanja pred Odborom za vanjske poslove američkog Senata, jasno ukazao na problem korupcije u Bosni i Hercegovini, kojega je spomenula i Cormack, te se založio za nastavak politike nametanja sankcija ukoliko to bude nužno kako bi se osiguralo poštivanje zakona te zajamčilo očuvanje mira i stabilnosti. 

“Kada domaće institucije ne budu djelovale ili kada mir i stabilnost budu ugroženi, ciljane sankcije mogu biti učinkovit odgovor”, kazao je tada Nelson.

‘Ugrožava Dejtonski sporazum’

Sankcije su Dodiku nametnute uz obrazloženje da svojim postupcima ugrožava provedbu Dejtonskog sporazuma, a uslijedile su u vrijeme kada je Dodik zaoštrio prijetnje otcjepljenjem bh. entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine.

Nakon toga je više puta tvrdio da je to osveta “stare administracije”, iznoseći tvrdnje kako će te kaznene mjere ukinuti sadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump.

No to se do sada nije dogodilo, a neposredno prije provedbe općih izbora u listopadu, američke sankcije su nametnute i Nikoli Špiriću, bliskom Dodikovom stranačkom suradniku, koji je svojedobno bio i predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Špirića su američke vlasti izravno prozvale zbog umiješanosti u korupciju.

Zabranjeno putovanje u SAD

U oba slučaja sankcije znače kako je Dodiku i Špiriću zabranjeno putovanje u SAD, određeno je zamrzavanje imovine koju eventualno tamo imaju, a američkim tvrtkama i građanima zabranjeno je s njima poslovati.

Cormack je kazala kako Bosna i Hercegovina pati od “endemske korupcije”, a za SAD je to važno, jer je, bez obzira na sve druge krize u svijetu, Bosna i Hercegovina i dalje u fokusu američke politike, prenijeli su bh. mediji.

“Unatoč krupnim pitanjima u svijetu, i dalje su i naš Kongres i naše vlasti fokusirani na Bosnu i Hercegovinu. Sankcije Dodiku su jedan korak u rješavanju ovih pitanja”, kazala je američka veleposlanica, istaknuvši kako je sada važno da Bosna i Hercegovina dobije jakog i sposobnog glavnog tužitelja, koji će se suočiti s tim izazovom.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada