Vučić: Povucite ‘varvarske’ tarife i odmah ćemo razgovarati

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je konferenciju za medije nakon sastanka sa članovima Vlade te zemlje povodom jutrošnjih hapšenja u sjevernom dijelu Mitrovice. 

“Povucite svoje varvarske tarife i odmah ćemo razgovarati”, poručio je. 

Prethodno je održao sastanak s premijerkom Srbije Anom Brnabić i članovima Vlade.

“Onemogućavanje trgovine sa Kosmetom predstavlja najznačajniji pokušaj destabilizacije Srbije i mi smo zbog toga imali sastanak”, rekao je Vučić i dodao:

“Uvođenje taksi je anticivilizacijski čin, kršenje slobode kretanja, roba, kapitala i usluga. Ono što su uradili to su učinili iz nama nepoznatih razloga i to pravdaju tobožnjom agresijom Srbije na KiM, a za to su dobili podršku pojedinih zemalja zapadnih sila. Da su u tome imali i podršku nekih na Zapadu jasno nam je bilo nakon razgovora s ambasadorima jer, kako smo shvatili, oni Srbiju krive zbog toga što Kosovo nije primljeno u članstvo”, dodao je srbijanski predsjednik.

Vučić kaže da Srbija treba dogovoriti kako će koordinirati buduće akcije i, najvažnije, kako će pomoći srpskom narodu na Kosovu. 

“Histerija u Prištini ne prestaje, oni su nas optužili za neuspeh u Interpolu. Ali, ne možete da nas stavite pred zid i da se pravite da se ništa ne dešava. Izjava Ramuša Haradinaja da Srbija za mesec mora da prizna nezavisnost Kosova, te da će u suprotnom biti srušena vlast u Beogradu – on to nije rekao sam. Oni su dali besu za takse i da nema povratka nazad i misle da će za to da dobiju podršku u Vašingtonu i da će ići do iznemoglosti da bi pokazali da su postali država 100 posto, kako se hvale u Prištini”, rekao je Vučić.

Racija u Mitrovici

Predsjednik Srbije od jutros je imao niz sastanaka sa šefovima srbijanskih sigurnosnih snaga, kao i ambasadorima Kine i Rusije, a telefonom je razgovarao s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hanom, sve u svjetlu najnovije krize na Kosovu nakon hapšenja četvorice Srba.

Zbog aktuelnih događanja na Kosovu, premijerka i nekoliko ministara, kao i gradonačelnik Beograda otkazali su svoje za danas najavljene aktivnosti, prenosi Tanjug.

Specijalne snage policije Kosova uhapsile su u petak ujutro četiri osobe u sjevernom dijelu Mitrovice, u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Prema njegovim riječima, racija je izvršena na četiri lokacije, po nalogu nadležnog suda, rekao je glasnogovornik policije Daut Hoxhaj.

Iz kosovske policije potvrdili su da su trojica od četvorice privedenih povezani s istragom o Ivanovićevom ubistvu, dok je četvrta osoba privedena zbog ometanja službenih osoba.

Predstavnici kosovskih Srba naveli su da je uhapšen policajac Dragiša Marković, koji je radio na istrazi o Ivanovićevom ubistvu, te Saša Ćurčić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević.

U saopćenju kosovske policije navodi se da se traga za još jednom osobom, te da su hapšenja uslijedila nakon višemjesečne istrage. Policija je u jutrošnjoj akciji pronašla i izuzela niz dokaza.

Ivanović je ubijen 16. januara ispred sjedišta Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”.

Izvor: Al Jazeera i agencije