Video: Napadnut Borko Stefanović, počinitelji uhapšeni

Stefanović je nakon napada prevezen u Urgentni centar s povredama glave (Screenshot)

Čelnik Ljevice Srbije Borko Stefanović i dvojica njegovih stranačkih kolega napadnuti su večeras u Kruševcu uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju, potvrđeno je agenciji Beta u Savezu za Srbiju.

Uslijed težih povreda glave, Stefanović je prevezen u Urgentni centar, Bobanu Jovanoviću izbijena su dva zuba i rasječena mu je usna, dok je Marko Dimić zadobio više udaraca u glavu.

Kako je navedeno, grupa batinaša naoružanih šipkama presrela je Stefanovića ispred MZ Rasadnik u Kruševcu, oborila ga na asfalt i bjesomučno tukla.

Nakon što su Stefanoviću u pomoć pritrčali Jovanović i Dimić, napadači su se obrušili i na njih.

Nekoliko sati kasnije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da su osobe koje su napale Stefanovića i još dvojicu aktivista Ljevice, uhapšeni.

“Država je reagovala hitno i obavila svoj posao i pokazala da Srbija nije banana država u kojoj možete bilo koga da udarate zbog bilo čega”, rekao je Vučič.

On je kazao da nema pravo da se zalaže za što oštriju kaznu jer bi to bilo miješanje u nezavisnost pravosuđa.

On je istakao i da Srbija mora da bude zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava i slobode i na različita mišljenja i pravo na javno okupljanje.

Ranije, iz Saveza su naveli da je napad na njegove članove posljedica najprljavije hajke koju režim Aleksandra Vučića svakodnevno vodi protiv političkih neistomišljenika. 

“Uzurpirajući gotovo celokupan medijski prostor, kukavički crta metu na leđa svakog ko se usudi da misli drugačije, a sa jezika mržnje sada su prešli na štangle i razbijanje glava”, naveli su iz Saveza.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije Stefanovića krvavog i s povredama glave, kao i fotografije Stefanovića iz zdravstvene ustanove.

Policija traga za počiniocima

Na jednom od videosnimaka pristalice Saveza za Srbiju, u razgovoru s policijom, tvrde da su Stefanovića napali muškarci s kapuljačama na glavi. 

On je u Kruševcu sa stranačkim kolegama bio na tribini Saveza za Srbiju, čiji je jedan od osnivača Ljevica Srbije.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović zatražio je večeras da se hitno ispita slučaj napada na Stefanovića i dvojicu njegovih stranačkih kolega u Kruševcu, te da vinovnici budu strogo kažnjeni.

“Najoštrije osuđujemo napad na Borka Stefanovića i članove njegove delegacije”, naveo je Jovanović.

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da je fizičko ili bilo kakvo drugo nasilje apsolutno nedopustivo u uređenom društvu.

Uskoro se oglasilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, koje je objavilo da njegovi pripadnici intenzivno tragaju za počiniocima.

O događaju je obaviješteno nadležno tužilaštvo.

Izvor: Agencije