Szijjarto: EU nezainteresirana za slučaj Gruevski

Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija, kaže Peter Szijjarto (EPA)
Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija, kaže Peter Szijjarto (EPA)

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je u utorak da nijedan kolega iz zemalja Evropska unija nije pokrenuo pitanje zahtjeva za azil za bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog, prenosi makedonski portal a1on.mk.

On je to rekao nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova EU-a u Briselu.

Mađarski ministar je ponovio da je Gruevski izrazio želju da podnese zahtjev za azil u mađarskoj ambasadi, ali da tamošnje vlasti nisu učestvovale u organiziranju njegovog puta iz Skoplja do Budimpešte.

On kaže da su mađarski vlasti prvi put dobili saznanja o slučaju u jednoj od susjednih zemalja i da je Gruevski “u skladu sa zakonom ušao u Mađarsku i u skladu s važećim nacionalnim i međunarodnim zakonima taj prelazak granice je bio potpuno legitiman”.

Pravno, a ne političko pitanje

“Nijedan kolega iz država EU-a nije pokrenuo ovaj slučaj na jučerašnjem sastanku”, ističe Szijjarto.

On će s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim imati bilateralni sastanak na marginama Samita NATO-s u Briselu početkom decembra.

“Mađarska podrška Makedoniji nije pitanje partijskih ili vladinih simpatija”, rekao je  Szijjarto i još jednom ponovio stav Vlade u Budimpešti da je pitanje zahtjeva za azil od Gruevskog pravno, a ne političko.

Izvor: Agencije


Povezane

Mađarska opoziciona stranka Parbeszed traži ostavku ministra vanjskih poslova te zemlje zbog, kako navode, umiješanosti u slučaj bijega bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog. Ostavku zahtijevaju zbog navoda da je Gruevski u Mađarsku stigao diplomatskim vozilom te države. U saopštenju navode kako ministar Peter Sijarto ne bi trebao predstavljati zemlju jer je zloupotrijebio nekoliko međunarodnih i nacionalnih zakona, kad […]

Iz mađarske vlade je saopšteno da od Makedonije još nije stigao službeni zahtjev za izručenjem bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog.  Šef ureda mađarskog premijera Viktora Orbana izjavio je kako će, dođe li do toga, djelovati po zakonu. Odbio je reći odakle je Gruevski tražio azil u Mađarskoj i kako je došao do Ureda za migracije […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO