Plenković u Briselu upitan ima li pomaka u stavu Hrvatske prema BiH

Plenković tvrdi da je Hrvatska najveći zagovornik evropskog puta Bosne i Hercegovine (EPA)
Plenković tvrdi da je Hrvatska najveći zagovornik evropskog puta Bosne i Hercegovine (EPA)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ponovio je da je Hrvatska najveći zagovornik evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali da “ustraje na stvarnoj ravnopravnosti, pravima Hrvata kao najmanjeg konstitutivnog naroda”.

“Pozicija Hrvatske je sasvim čvrsta i jasna i prije izbora i sve ove godine i nakon izbora”, odgovorio je Plenković upitan ima li pomaka u stavu Hrvatske prema BiH nakon rasprave održane u ponedjeljak u Briselu na Vijeću za vanjske poslove.

Plenković je u utorak razgovarao s ministricom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Marijom Pejčinović Burić koja je u ponedjeljak u Briselu svojim kolegama po dužnosti prenijela “zabrinutost Hrvatske za položaj Hrvata u BiH, odnosno za njihovu legitimnu zastupljenost u svim tijelima vlasti”.

“Smatramo da je nužno donijeti novi izborni zakon, referirati se na sve ono što je relevantno u presudi Ustavnog suda u slučaju (Bože) Ljubić, poštivati načelo jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda”, rekao je.

“Nužno je izbjegavati scenarije u kojima teritorij Federacije BiH na kojem većinski konstitutivni narod, a to su Bošnjaci”, bira drugom konstitutivnom narodu, a to su Hrvati, njihovog člana predsjedništva, rekao je.

“To nije dobro za povjerenje među narodima”, a nije dobro ni za “funkcioniranje institucija vlasti”, rekao je Plenković. 

‘Hrvatska neće pustiti to pitanje’

Pozicija Hrvatske je jasna i dok se taj problem ne riješi Hrvatska će ga problematizirati, poručio je. 

“Bez te stvarne ravnopravnosti, a ovdje govorim o pravima Hrvatima kao najmanjeg konstitutivnog naroda, Hrvatska to pitanje jednostavno neće pustiti”, već će ga iznositi na svim relevantnim forumima, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO