Maliqi: Kosovo će formirati vojsku, a ZSO će pričekati

Analitičari upozoravaju Srbiju da bi mogla imati problema s onima na Zapadu koji podržavaju formiranje vojske Kosova (EPA)
Analitičari upozoravaju Srbiju da bi mogla imati problema s onima na Zapadu koji podržavaju formiranje vojske Kosova (EPA)

Politički analitičar Agon Maliqi smatra da je “transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku nešto što Kosovo može uraditi, a ako zbog toga Beograd ne želi pregovarati s Prištinom, Srbija će zbog toga imati problema s nekim od zapadnih sila koje podržavaju proces formiranja vojske Kosova”.

Drugo čitanje sredinom decembra

Predsjednik Odbora za unutrašnje poslove, sigurnost i nadzor Kosovskih sigurnosnih snaga u Skupštini Kosova Haxhi Shala izjavio je da zakoni o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova mogu stići u parlament na drugo čitanje do sredine decembra.

Kako prenosi Koha Ditore, on je rekao da je sve išlo predviđenim koracima i čitav proces može trajati 20 dana.

To je potvrdio i zamjenik ministra za Kosovske sigurnoseh snage Burim Ramadani, koji je na kazao da će vojska Kosova imati 5.000 vojnika i da će imati i teško naoružanje.

On je dodao da će Kosovske sigurnosne snage i Kfor sarađivati i poslije transformacije.

Skender Perteshi iz Centra za studije sigurnosti Kosova rekao je da Kfor djeluje na osnovu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i ne obavezuje ga Ustav Kosova.

Upitan u izjavi za beogradski Blic kako gleda na to što je Kosovo počelo proces transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku, iako je za to potrebna promjena Ustava Kosova, do koje ne može doći bez podrške predstavnika manjina u Skupštini Kosova, odgovara kako je to rezultat zastoja dijaloga Srbije i Kosova, uz posredovanje Europske unije.

Po njegovim riječima, “ne može se očekivati da Kosovo blokira procese kojima upotpunjuje svoju državnost i suverenitet”.

Šanse za okončanje dijaloga sve manje

Maliqi je rekao kako je formiranje zajednice opština sa srpskom većinom “trenutno na mrtvoj točki, jer se dvije strane ne slažu o onome u čemu su se već složile”.

“Za kosovsku stranu to je odluka Ustavnog suda, koji je dao interpretaciju što može raditi ta zajednica. Jedini način da se zajednica formira je da Kosovo mijenja Ustav, a poslije svega što se događa posljednjih godina, to se ne može uraditi. Također, srbijanska strana prilikom sporazuma o zajednici općina sa srpskom većinom potpisala je dokument da njeno formiranje mora proći kroz filtar Ustavnog suda. Taj proces je sada klinički mrtav”, kazao je Maliqi.

Na pitanje o tome kako očekivati da dijalog bude uspješno okončan do polovice naredne godine, Maliqi ističe da su šanse za to “sve manje i manje, ali to ne znači da se taj proces narednih mjeseci neće otvoriti”.

Po njemu, “ključ u rukama drže zapadne sile i od njih se očekuje da daju zamah pregovorima”.

Različita mišljenja Zapada o granicama

“Za Kosovo kompromis ne može biti ništa što ga pravi nefunkcionalnom državom, ali bi se u okviru kompromisa mogli dodati mnogi elementi koji su neteritorijalnog tipa”, ukazuje Maliqi.

U vezi s idejom o korekciji granica kaže da na Zapadu postoje dvije strane, iako obje podržavaju normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

“Jedna strana podržava kompromisno rješenje što god ono bilo, dok druga ima sumnje u vezi s korekcijom granica i njezinim posljedicama po regiju. Od početka postoje velike sumnje u vezi s tim rješenjem. Izgleda kao magična solucija, ali je to vrlo teško realizirati na terenu. Pogotovo što otvara regionalna pitanja”, rekao je Maliqi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO