Ivica Todorić pušten na slobodu

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, nakon što je pušten iz istražnog zatvora jer je platio jamčevinu od milijun eura, otišao je kući u Kulmerove dvore, ispred kojih je dao kratku izjavu novinarima.

Todorić je rekao kako ne zna tko je sve uplatio jamčevinu, za koju je njegova odvjetnica Jadranka Sloković ranije u utorak rekla da su u prikupljanju pomogli prijatelji.

“Znam samo da je moj bratić dao, a za druge ću sad saznati”, rekao je Todorić, kako prenosi Večernji list.

Ivica Todorić potom je kritizirao bivšu potpredsjednicu hrvatske Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, koja je nedavno predstavila svoju knjigu “Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma”  uz sudjelovanje političara iz vladajuće većine, uključujući i premijera Andreja Plenkovića.

Dalić je sredinom svibnja dala ostavku na dužnost ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade nakon objave privatne korespondencije u vezi pisanja “lex Agrokor”, odnosno nakon što je u javnost izbila afera ‘Hotmail’.

Todorić: Tu sam da dignem Hrvatsku

“Pogledajte samo tko je sjedio u prvim redovima na promociji njezine knjige. Sramota. Pa vidite gdje smo. Ne da smo na dnu, nego još i rapidno idemo dolje. Ja sam tu da dignem Hrvatsku gore, laku noć”, zaključio je Todorić, kako prenosi zagrebački dnevnik.

Bivši vlasnik Agrokora u utorak je položio jamčevinu od 7,5 milijuna kuna (milijun eura) kojom, prema prošlotjednoj odluci izvanraspravnog vijeća, može zamijeniti istražni zatvor te je u kasnim poslijepodnevnim satima pušten iz istražnog zatvora u zagrebačkom Remetincu na uvjetnu slobodu.

Todorić pri izlasku iz Remetinca nije davao izjave.

Ranije poslijepodne je održano ročište na Županijskom sudu u Zagrebu na koje je bio doveden iz Remetinca gdje se nalazio od nedavnog izručenja Hrvatskoj iz Velike Britanije.

Todorić je predao putovnicu na čuvanje sudu i dao obećanje da neće napuštati Zagreb tijekom istrage, nakon kojeg je počela procedura razduživanja u istražnom zatvoru Remetinec.

U prikupljanju novca za jamčevinu bivšem vlasniku Agrokora pomogli su prijatelji, kazala je nakon sudskog ročišta u utorak Todorićeva odvjetnica.

Advokatica: Novac skupljan tri dana

Izlazeći iz zgrade suda, odvjetnica Jadranka Sloković novinarima je kazala da je jamčevina stigla te da je sudac istrage ukinuo istražni zatvor, uz određene mjere opreza. 

“Todorić je dao obećanje da neće napuštati boravište bez dozvole suda i to je to”, kazala je Sloković, dodajući da će Todorić danas izaći iz zatvora u Remetincu gdje se nalazi od izručenja Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarska pitanja Sloković je kazala da su Todorićevi prijatelji novac za jamčevinu skupljali tri dana, a nije željela otkriti o kome je riječ.

Ipak, kazala je da sud zna tko je uplatitelj.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da Todorić na ročištu upozoren da, ukoliko bude prekršio dio mjera opreza, jamstvo pripada državi, a on se vraća u istražni zatvor. 

Na pitanje zna li tko je uplatitelj jamčevine Devčić je kazao da je za sud relevantno samo da je novac položen.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u srijedu 15. studenoga zaključilo je da Todorić može istražni zatvor zamijeniti mjerama opreza i jamčevinom od 7,5 milijuna kuna u gotovini, a njegova je obrana ranije tvrdila da toliko novca nemaju.

Proširena istraga

Na ročištu održanom prošlog četvrtka na zagrebačkom Županijskom sudu sudac istrage je odlučivao o dva zahtjeva – prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna (135,5 milijuna eura) iz Agrokora.

Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Bivši vlasnik Agrokora iznio je prošle srijede svoj iskaz u tužiteljstvu i nije odgovarao na pitanja, a prem riječima njegovih odvjetnika, tužitelji su ga mogli ispitati samo u vezi izvlačenja novca iz njegove bivše tvrtke, ali ne i zbog Nexusovih zajmova. Nakon ispitivanja vraćen je u Remetinec.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković izjavila je da Todorić nije odgovarao na pitanja tužiteljstva jer s obzirom na situaciju u istražnom zatvoru nema uvjeta za pripremanje obrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije