Thaci: Preispitati odluku o nadležnosti opština sa srpskom većinom

Šanse za postizanje uspješnog dogovora su, prema Thacijevom mišljenju, nikada bolje (Arhiva)
Šanse za postizanje uspješnog dogovora su, prema Thacijevom mišljenju, nikada bolje (Arhiva)

Pravni ured predsjednika Kosova Hashima Thacija zatražio je od kosovskog Ustavnog suda da rastumači odluku Vlade da u opštinama sa srpskom većinom povuče iz privatizacije objekte društvenih preduzeća kojima upravlja Agencija za privatizaciju Kosova.

Prema tumačenju iz ureda Predsjedništva Kosova, Vlada treba donijeti odluke u skladu s Ustavom i zakonima Kosova, prenosi Radio-televizija Srbije.

Od Ustavnog suda Kosova se traži da razjasni slučajeve u kojima nema procedure ili se ne poštuje relevantan postupak, prenose mediji u Prištini.

Ranije ovog mjeseca Srpska lista je saopćla da je imovina društvenih preduzeća koja se nalazi na Kosovu u opštinama sa srpskom većinom prenesena u nadležnost tih opština, a na taj način zaustavljena je i njena privatizacija, javio je Tanjug.

Bolji ekonomski uslovi za građane

“Prenosom imovine zaustavljena je privatizacija koja je ekonomski i politički ugrožavala opstanak i ostanak srpskog naroda širom Kosova u prethodnim godinama”, istakao je predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

U saopćenju za javnost Srpske liste se naglašava da će ova odluka unaprijediti ekonomski ambijent u opštinama, ali i omogućiti stvaranje boljih ekonomskih uslova za građane na Kosova.

Ukazujući da je proces privatizacije na Kosovu urađen na pogrešan način te da je često kritiziran, ne samo od srpskih političkih predstavnika, već i samih Albanaca, ali i međunarodnih organizacija, Rakić je ocijenio da je proces privatizacije unazadio ekonomski položaj svih građana na Kosovu – ne samo Srba, već i Albanaca.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO