Vukovar: Državna izaslanstva položila vijence na Memorijalnom groblju

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, hrvatska državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće ispod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odajući počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara, slomljenoj 18. snovembra 1991. nakon gotovo tromjesečne opsade grada od strane bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi je.

U večernjim satima brojni lampioni obasjali su Križ na ušću Vuke u Dunav. I na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata slična slika. Grobove boraca i spomen obilježje obasjavaju lampioni, a građani i u večernjim satima u grupama i dalje dolaze da odaju počast stradalima u odbrani Vukovara, javlja agencija Anadolija.

Zajedničkim polaganjem vijenca predstavnika državnog vrha Hrvatske i veterana, kao i molitvom na Memorijalnom groblju u Vukovaru, završeno je obilježavanje Dana sjećanja na vukovarske žrtve.

Zajednički vijenac položili su i svijeću upalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, koji su do Memorijalnog groblja došli u koloni sjećanja od vukovarske bolnice zajedno s desecima tisuća domoljuba pristiglih u Vukovar.

Počast stradalima u obrani Vukovara 1991. odalo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće izaslanstvo vukovarskih braniteljskih i stradalničkih udruženja predvođeno posljednjim komadantom odbrane grada Brankom Borkovićem i Grada Vukovara predvođeno gadonačelnikom Ivanom Penavom.

Molitvu za ubijene i nestale u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar molio je nadbiskup đakovački i osječki mons. Đuro Hranić a svetu misu predvodio je željezanski biskup Egidije Ivan Živković.

Odati počast palim za slobodu

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, na današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine naglasio je da su se danas okupili kako bi odali počast prema žrtvi svih onih koji su dali život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku, prenosi Anadolija.

“Došli smo u 20. Kolonu sjećanja, nakon okončanja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, izraziti osjećanje prema žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su dali život za slobodnu, demokratsku Hrvatsku. Prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima onima koji su utkali sve ono što su imali u budućnost Hrvatske, u budućnost svih nas koji danas živimo u njoj. Posebno mi je drago da Vukovar, sada već 27 godina nakon tragedije, ima snažnu potporu svih institucija vlasti“, kazao je Plenković.

Dodao je da je njegova Vlada prije dvije godine u Vukovaru održala sjednicu na kojoj su donesene brojne zaključke.

“Od tada provode se projekti, praktički u svim domenima. Preko 490 obitelji je sada zbrinuto u mandatu naše Vlade, izgrađene su nove zgrade, obnovljena komunalna infrastruktura, prometna povezanost, rješavanja pitanja državne imovine, potpore za zapošljavanje, 50 posto povećan iznos Fonda za grad Vukovar, intervencijski plan kroz Ministarstvo generalnog razvoja”, istakao je hrvatski premijer.

Kazao je da je pred njegovom Vladom zadatak da stvore preduslove za ulazak privatnih privrednika u Vukovar, za otvaranje radnih mjesta, kako bi se izbalansirao očiti nedostatak koji je nastao i u demografskom smislu iz razumljivih razloga.

Plenković je naglasio i da su napravljeni veliki iskoraci u procesuiranju ratnih zločina.

“Od aktivnosti u mandatu ove Vlade zadržimo se samo na sekundu najprije na ravnateljstvu policije s posebnom radnom skupinom, koja radi od veljače, a napravili su velike iskorake. Podnesena su praktički četiri kompletirana slučaja za podnošenje kaznenih prijava i naravno pokretanje postupka za ratne zločine. Više nego u brojnim godinama prije. Počelo se raditi na puno sustavniji način”, smatra Plenković.

Premijer je pozdravio i jučerašnji dolazak Milorada Pupovca jer smatra da je time poslao jednu poruku pijeteta, poštovanja prema žrtvi Vukovara.

“Naravno da svaka komemoracija, prije svega, treba podsjetiti na istinu. To je ključ. Treba podsjetiti na poštovanje prema žrtvama, ali, isto tako, treba otvoriti stranice prema budućnosti. Stranice pomirbe, stranice suživota”, istakao je hrvatski premijer.

Paljenje lampiona

Učenici osnovnih škola grada Vukovara zapalili su u nedjelju ujutro lampione duž vukovarskih gradskih ulica kojima će se kretati Kolona sjećanja, kojom će iza 10 sati od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata proći na hiljade patriota odajući počast poginulima u odbrani Vukovara 1991. godine.

Pored brojnih patriota, obilježavanju 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u spomen na 18. novembar 1991. kada je nakon tromjesečne opsade slomljena odbrana Vukovara, a u grad su počeli ulaziti pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi čineći brojne zločine, prisutan će biti i hrvatski državni vrh.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je u Vukovar došla još u subotu navečer te iste večeri bila prisutna molitivi u krugu vukovarske bolnice kao i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković, brojni ministri, saborski zastupnici, predstavnici Hrvatske vojske i policije te brojni drugi uglednici.

Nakon prigodnog programa u dvorištu bolnice, sudionici obilježavanja poći će u koloni sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata predvođeni kao i prošle godine hrvatskim veteranima i članovima obitelji poginulih, nestalih, nasilno odvedenih, ubijenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara koji su do bolnice došli u koloni s Gradskog stadiona, na kojem su se prethodno okupili pod geslom “Heroji bitke za Vukovar i Hrvatsku”.

Državna i druga izaslanstva

Podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju vijence će položiti i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstva, a misu zadušnicu, također na groblju, predvodit će željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković. Nakon svete mise predviđeno je da državni vrh položi vijence i zapali svijeće i podno spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

U večernjim satima u sklopu projekta “Svjetlosna rijeka sjećanja” niz Dunav na potezu od perivoja Dvorca Eltz do Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav bit će pušteno nekoliko stotina lampiona.

Učesnici drugog Marša mira Srebrenica-Odžak-Vukovar sinoć su stigli na odredište, nakon sedam dana pješačenja. Iz praktičnih razloga, s obzirom da će danas biti jako puno ljudi u Koloni sjećanja u znak obilježavanja 27. godišnjice pada Vukovara, učesnici marša odlučili su u subotu posjetiti grad te paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća pred vukovarskom bolnicom i kod Križa na ušću Vuke u Dunav odati počast svim stradalim borcima i Vukovarčanima.

Prenoćili su u selu Nuštar nadomak Vukovara, kako bi se odmorili i danas mogli učestvovati u Koloni sjećanja u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, prenosi Anadolija.

Cilj Marša mira Srebrenica-Vukovar, prema riječima Zulfe Salihovića, predsjednika Organizacionog odbora je da se oda počast žrtvama Vukovara, genocida u Srebrenici, ali i svim žrtvama opština u BiH i Hrvatskoj kroz koje su prolazili na putu dugom oko 340 kilometara.

Marš mira Srebrenica-Odžak-Vukovar

Salihović ističe da je ove godine Marš mira Srebrenica-Odžak-Vukovar po prvi put postao dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Domaćin učesnicima marša u Osnovnoj školi Zrinskih u Nuštaru bio je Ivica Gilje u ime lokalne organizacije Hrvatske demokratske zajednice i dožupana Josipa Dabre, koji je u Organizacionom odboru Marša mira.

“Samo selo Nuštar u kojem živim isto tako je bilo u domovinskom ratu pogođeno napadom srbo-četničke armade, da tako kažem, i znamo šta su to stradavanja u ratu. Ono što Srebreničani u ovom trenutku ovim Maršom mira rade prema Vukovaru, mi to kao domaćini prepoznajemo i pozdravljamo. Jednaka je patnja bila i u Srebrenici i u Vukovaru. Ne želim uopće uspoređivati broj žrtava, ali jednaka je bila patnja i jednak je agresor, na kraju krajeva”, kazao je Gilje.

Ove godine u Maršu mira Srebrenica-Odžak-Vukovar, koji se održava po drugi put, učestvovalo je tridesetak ljudi. Njima se u nedjelju ujutru priključilo još dvadesetak Srebreničana, koji su stigli autobusom te su zajedno učestvovali u Koloni sjećanja.

Izvor: Al Jazeera i agencije