Geraldine Chaplin u Zagrebu: Najteže je raditi komediju

Geraldine Chaplin je prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil (EPA)

Američka glumica Geraldine Chaplin, posebna gošća Zagreb Film Festivala, na koji je došla sa svojim novim filmom, romantičnom komedijom Sidro i nada kaže kako joj je u karijeri, koja traje već šezdesetak godina s oko 150 filmova i televizijskih serija, najzahtjevnije bilo glumiti u komedijama.

“Obožavam komediju, ali to je najteža stvar koju možete raditi, ne samo glumcima, već podjednako redateljima i scenaristima”, rekla je Chaplin u subotu na konferenciji za novinare u kinu “Europa”, na kojoj je predstavila Sidro i nadu.

Chaplin napominje da, iako je imala puno dramskih uloga, više uživa u humorističnima. “Uvijek točno osjetite kada nešto ne ide kako treba s komedijom, no ipak većina koje sam snimila nisu bile dobre, vjerojatno te filmove niste ni vidjeli”.

Njezina filmografija ipak obiluje kvalitetnim saradnjama s istaknutim redateljima, od Davida Leana, Carlosa Saure, Roberta Altmana do, Martina Scorsesea, Richarda Attenborougha.

“Kad biram projekte najvažniji mi je redatelj, ja sam stara škola, to mora biti netko čiji rad poznajem i volim, a inače mi je jako važan scenarij, on je danas sve važniji, što se vidi i na televizijskim projektima”, rekla je.

Kao kći ikone filmske historije, Chaplin je oduvijek bila prisutna u filmskoj industriji, a na filmu se pojavila još kao djevojčica početkom pedesetih godina. Glumi u tri kinematografije, na tri jezika, engleskom, francuskom i španjolskom.

“Puno se toga promijenilo otkad sam ja počela, sada možete snimiti odlične filmove čak i na telefonu, ali jedno je ostalo isto – uvijek postoji dobar redatelj i loš redatelj, a ja samo glumim”, istaknula je.

Charlie Chaplina doživljavala samo kao oca

Glumu promatra kao učenje o ljudima i kaže da u svakom svom filmu nauči mnogo toga, o aktualnim problemima, ljudima i svemu onome što kroz što prolaze u suvremenom društvu.

“Oduvijek sam mrzila zastave, granice i nacionalizam, a što više starim toga je sve više u svijetu u kojemu živimo. Nisu dobra vremena, svašta se događa i s planetom, tu ne možemo vratiti vrijeme. Kada sve to vidim drago mi je da sam stara, osim kada razmišljam o svojoj djeci i unucima”, ustvrdila je.

Charlieja Chaplina nije doživljavala kao veliku filmsku zvijezdu, kakav je bio, već isključivo kao oca. “Meni je on bio samo otac, bio je vrlo strog, staromodan, viktorijanskog odgoja, ali je u sebi imao i malo ‘skitnice’, zato ga obožavam, kao i sve ono što je napravio na filmu”, istaknula je.

Ne smeta ju što su je unatoč uspješnoj karijeri u intervjuima uvijek pitali za oca. “Podjednako su me pitali o mom radu i o njemu, no ja čak više volim pitanja o mom ocu, nego o sebi, prenervozna sam na intervjuima”, dodala je.

Film koji predstavlja u Zagrebu, Sidro i nada, najavljen je kao “pametna i pristupačna priča o emocionalnom putovanju te iskreno promišljanje moderne ljubavi i obitelji”.

U filmu glumi i njezina kći Oona Chaplin, poznata po ulozi Talise Stark u hit-serijalu Igra prijestolja. “Ona je odlična glumica i bilo mi je lijepo surađivati s njom.”, napomenula je, dodavši da je kod glume najvažnije ne glumiti, nego osjetiti trenutak, tada na površinu izađe ‘prava stvar’.

Geraldine Chaplin je prva od osmero djece Charlieja Chaplina i Oone O’Neil, unuka nobelovca Eugenea O’Neila.

Školovala se za balerinu

Školovala se za balerinu te se nakon kratkotrajne karijere profesionalne plesačice u Parizu okrenula glumi. Prvu filmsku ulogu ostvarila je kao djevojčica u Svjetlima pozornice (1952.) svog oca, no otkrio ju je David Lean namijenivši joj ulogu odane supruge Tonye u Doktoru Živagu (1965.) koja joj je donijela nominaciju za nagradu Zlatni globus za najbolju mladu nadu.

Nakon uloge u psihološkom trileru Peppermint frappé (1967.) Carlosa Saure, s njim uspostavlja dugotrajnu suradnju te nastupa u filmovima koji se smatraju vrhuncima španjolske kinematografije – Ana među vukovima, 1973., i Zmija u njedrima – Cría cuervos, 1976.

Među njena najvažnija glumačka ostvarenja ubrajaju se film Nashville (1975.) Roberta Altmana u kojem glumi nepodnošljivu reporterku BBC-ja, za koji je također bila nominirana za Zlatni globus za sporednu ulogu, romantična drama Doba nevinosti Martina Scorsesea (1993.), Pričaj s njom (2002.) Pedra Almodovara, horor drama Sirotište (2007.) u režiji J. A. Bayone.

U biografskom filmu o svom ocu Chaplin (1992.) je glumila lik svoje bake Hannah.

Izvor: Agencije