Zvizdić pisao Brnabić: Istina o genocidu u Srebrenici je samo jedna

Zaprepašćuje činjenica da neciviliziranim negiranjem zločina genocida [Brnabić] pokušava relativizirati planski sprovedeno ubijanje preko 8.000 nedužnih civila, poručio je Zvizdić (EPA)
Zaprepašćuje činjenica da neciviliziranim negiranjem zločina genocida [Brnabić] pokušava relativizirati planski sprovedeno ubijanje preko 8.000 nedužnih civila, poručio je Zvizdić (EPA)

Povodom tvrdnji predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić da se “u Srebrenici nije desio genocid”, reagirao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, podsjećajući je na staru mudrost koja kaže da “istinu uvijek treba tražiti u stvarnim činjenicama”.

Brnabić je u intervjuu za Deutsche Welle, na inzistiranje novinara da “prizna da se u Srebrenici dogodio genocid”, rekla da za Srbiju ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid.

Više puta je ponovila kako je riječ o “užasnom ratnom zločinu”, “strašnom masakru”, “gnusnom zločinu”, ali ne i genocidu.

Na takve tvrdnje reagirao je Zvizdić, poručivši da je želi podsjeti “na nekoliko stvarnih i kompletnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti poznatih i dostupnih činjenica, koje su utvrđene u presudama međunarodnih sudova i Suda Bosne i Hercegovine, a koje nepobitno dokazuju da je u Srebrenici počinjen zločin genocida”.

“Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je, što bi predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić morala znati, u više sudskih predmeta koji su pravosnažno okončani, utvrdio da je u julu 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici. Sve relevantne informacije o sudskim predmetima su dostupne javnosti, pa predsjednici Vlade Brnabić preporučujem neka, prije nego što naredni put da sebi za pravo da pogrešno tumači i neargumentovano komentariše presude, pročita, biće dovoljno i manji dio dokumentacije na osnovu kojih su međunarodne sudije presudile da je nad bošnjačkim stanovnicima u Srebrenici počinjen genocid i najgori zločin u Evropi nakon završetka Drugog svjetskog rata”, napisao je Zvizdić.

Negiranje zločina

Prema njegovim riječima, “zaprepašćuje činjenica da neciviliziranim negiranjem zločina genocida [Brnabić] pokušava relativizirati planski sprovedeno ubijanje preko 8.000 nedužnih civila, negirati međunarodno pravo i osporiti presude međunarodnih sudova i postati promotor negiranja genocida kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja”.

“Predsjednice Brnabić, građani Bosne i Hercegovine, a posebno Bošnjaci, znaju da već dugo, skoro stoljeće i po, traju hegemonistički projekti koji  pokušavaju negirati Bosnu i Hercegovinu kao historijsku, političku i kulturnu činjenicu. Sasvim je jasno, i to traje od Garašanina pa preko dogovora Cvetković-Maček, četničke ideogije Moljevića i đenerala Draže, do Miloševićevih velikosrpskih ciljeva i zločinačkog i genocidnog djelovanja Karadzića i Mladića i izvršioca njihovih projekata, da je postojao projekat istrebljenja Bošnjaka i uništenja Bosne i Hercegovine kao države. Ali, nisu svi bosanski Srbi bili na strani zločinačke Miloševićeve i Karadžićeve politike, a Bosna i Hercegovina je uvijek bila puna Bosanaca i Hercegovaca koji je vole i zbog toga projekat njenog uništenja nikada i nikome nije i neće uspjeti i to je činjenica koju trebate zapamtiti”, ukazao je Zvizdić.

“Zbog toga se historijske činjenice više nikada neće interpretirati prema nalogu ili željama Beograda, niti će uspjeti projekat negiranja genocida, revizije historijskih činjenica ili izjednačavanja žrtava i zločinaca, jer je Bosna i Hercegovina samostalna i suverena država u kojoj, zajedno sa svojim komšijama bosanskim Srbima i Hrvatima, žive državotvorno osviješteni Bošnjaci koji znaju svoju historiju, koji imaju puni i nezaobilazni politički suverenitet. I koji su ponosni na moralni kapital koji su ponijeli iz perioda agresije”, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

‘Stotinu puta ponovljena laž ostaje laž’

Prema njegovim riječima, “počinjeni genocid bi trebao biti razlog za razmišljanje o greškama koje su učinjene u prošlosti, za iskreno pokajanje, i u konačnici za priznanje kao preduvjet neophodne katarze bez koje nisu mogući procesi pomirenja”.

“Nije moguće graditi modernu i prosperitetnu Srbiju, bez suočavanja sa prošlošću. Zbog toga se nadam da će u Srbiji brzo doći lider koji će napraviti prekretnicu i koji će zbog zajedničke budućnosti priznati genocid. Vi to očito ne mozete ili ne želite. 

I na kraju, historijske činjenice se nikada ne mogu izbrisati, a stotinu puta ponovljena laž uvijek ostaje samo laž, dok je istina samo jedna. A ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid”, zaključuje Zvizdić.

Brnabić: ‘Užasan zločin, ali ne i genocid’

Iako je novinar Deutsche Wellea više puta inzistirao da Brnabić prizna genocid u Srebrenici, ponovila je kako ona “nikada neće to priznati” i da je to za nju “crvena linija koju neće preći”.

“Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid … To je bio gnusni zločin. Ratni zločin. Nisam ponosna na to. To nije urađeno u ime srpskog naroda i Srbija ne može kolektivno biti okrivljena za ono što se tamo desilo”, rekla je Brnabić.

Na konstataciju da su dva međunarodna suda presudila da se u Srebrenici dogodio genocid, ponovila je da “ne misli da je bio genocid”.

“Ne mislim da je bio genocid. Mislim da je… znate, mislim da je bio užasan, užasan zločin, ali genocid je u suštini kada… genocid je kada pobijete celu populaciju, žene, decu, a to ovde nije bio slučaj”, rekla je Brnabić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO