Komandant Kfora: NATO se pita na Kosovu

Salvatore Cuoci kaže da NATO podržava Kosovske bezbjednosne snage u 'njihovom aktuelnom mandatu' (Facebook)

Komandant Kfora, italijanski general Salvatore Cuoci, poručio je da je važno da se zna da za svaku inicijativu koja ima bilo kakve veze sa mandatom Kosovskih bezbednosnih snaga prethodno moraju biti konsultovani predstavnici svih zajednica na Kosovu.

On je u intervjuu za European Western Balkans – EWB rekao da NATO treba konsultovati o svemu što se odnosi na mandat Kosovskih bezbednosnih snaga.

“Ukoliko bi se promenio mandat Kosovskih bezbednosnih snaga, Severnoatlantski savet bi trebalo da preispita nivo NATO anganžmana na Kosovu. Važno je da, o bilo kakvim inicijativama koje se odnose na mandat Kosovskih bezbednosnih snaga, treba konsultovati sve zajednice na Kosovu i NATO saveznike”, rekao je Cuoci.

Pozicija NATO-a po tom pitanju je jasna, kazao je italijanski general i dodao da Alijansa podržava Kosovske bezbednosne snage u, kako je naglasio, “njihovom aktuelnom mandatu”.

Policija Kosova na cijeloj teritoriji

Prema njegovim rečima, Kosovske bezbednosne snage su “profesionalne snage i izvor stabilnosti u regionu”, a NATO ostaje posvećen bezbednosti i stabilnosti Kosova.

NATO ne namerava da promeni ili smanji misiju Kfora na Kosovu, ali kako je dodao, Alijansa ne planira svoje stalno prisustvo na toj teritoriji.

“Rad Kfora je oduvek bio zasnovan na okolnostima, što znači da se bilo koja izmena brojnog stanja i misije događa u zavisnosti od promene uslova na terenu, a o tome odlučuje Sevrnoatlantski savet”, naveo je Couci.

Istakao je da Kfor ima stalnu komunikaciju sa Vojskom Srbije te da ta saradnja odlično funkcioniše na svim nivoima odgovornosti.

Policija Kosova, prema njegovim rečima, funkcioniše na celoj teritoriji Kosova, uključujući i sever.

Što se pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga tiče, njima je potrebna dozvola Kfora za sever Kosova.

Situacija ‘mirna i pod kontrolom’

Na pitanje o trenutnoj bezbednosnoj situaciji, posebno nakon pojavljivanja predsednika Kosova Hashima Thacija na Gazivodama i posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Mitrovici, Couci je ocenio da je situacija “mirna i pod kontrolom”.

“Kfor stalno budno prati situaciju, a trenutno nema naznaka o bilo kakvim povećanim tenzijama. Bezbednosna situacija se nije promenila nakon te dve posete i nikakvih incidenata nije bilo tokom tih poseta”, rekao je on.

“Kfor je uspešna priča NATO-a, najduža operacija sa oko 4.000 vojnika iz 28 zemalja saveznica”, zaključio je Couci.

Izvor: Agencije