Thaci može nastaviti dijalog sa Srbijom o korekciji granice

Za rezoluciju je glasalo samo 50 od prisutnih 90 zastupnika u Skupštini Kosova (Arhiva)

Zastupnici u Skupštini Kosova nisu usvojili rezoluciju koju su predložile opozicijske stranke, a kojom bi predsjednik Kosova Hashim Thaci bio spriječen da u dijalogu sa Srbijom pregovara o razmjeni teritorije ili korekciji granice, javlja Anadolija. 

Za rezoluciju je glasalo samo 50 od prisutnih 90 zastupnika, a niko nije bio protiv ni suzdržan, dok je za njeno izglasavanje bila potrebna prosta većina, odnosno 61 zastupnik.

Zastupnici opozicijskih stranki, Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Pokreta “Samoopredjeljenje”, nakon glasanja su napustili salu, dok zastupnici Srpske liste nisu učestvovali u vanrednoj sjednici. 

Zastupničke grupe bez dogovora

Prije glasanja zastupničke grupe ni danas, kao ni jučer nakon osmosatne debate, nisu uspjele doći do zajedničkog teksta rezolucije. 

Šef zastupničke grupe LDK Avdullah Hoti izrazio je spremnost opozicije, kao predlagača, da se njihovim tekstom rezolucije objedini i jedna od tačaka koju je predložila vladajuća stranka, Demokratska partija Kosova (PDK). 

“Skupština Republike Kosovo ponavlja da su Ustav Republike Kosovo, državni suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstveni državni karakter Republike Kosovo neprikosnoveni. Ni predsjednik ni neko drugi nema pravo pregovarati o teritoriji Kosova”, pročitao je Hoti preformuliran tekst rezolucije.

Ostale stranke u vladajućoj koaliciji, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) i Inicijativa za Kosovo (Nisma), također nisu učestvovale u glasanju za rezoluciju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO