Matiji Bećkoviću zabranjen ulaz u Crnu Goru

Crnogorska je opozicija saopštila da je proces montiran, a političari Mandić i Knežević nevini (Reuters)

Poslije objavljivanja informacije da je zabranjen ulaz četverici intelektualaca iz Srbije u Crnu Goru, u četvrtak navečer oglasila se crnogorska Vlada saopćenjem, u kojem se navodi kako tim potezom štiti stabilnost i sigurnost od nedobronamjernih.

“Ustavna i moralna obaveza Vlade Crne Gore je da od nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost, i spokoj svih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih”, navodi se u saopćenju dostavljenom agenciji Tanjug.

Takav pristup isključivo ima za cilj sprečavanje da, kako se navodi, strani državljani vrijeđaju ugled i slave nasilni nestanak Crne Gore.

“Uvjereni smo da bi se na sličan način ponijela i svaka druga odgovorna vlada, bilo gdje na svetu. S tim u vezi, ne samo da razumijemo, već i cijenimo kada predsjednik [Srbije Aleksandar] Vučić i drugi zvaničnici Srbije štite interese i dostojanstvo Srbije”, navodi se u saopćenju.

‘Opasni po sigurnost države’

Ranije u četvrtak je objavljeno kako je crnogorska policija potvrdila da je donijela rješenje kojim se četverici srbijanskih intelektualaca, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

“Prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i političaru i pravniku Dejanu Miroviću”, saopćeno je podgoričkom Danu iz Granične policije Crne Gore.

Starješinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje, kako se navodi, “ni slučajno” ne smiju ući u zemlju, jer “ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore”.

Intelektualci iz Srbije kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po procjeni crnogorskih sigurnosnih službi, “opasnost po sigurnost države”.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima bit će održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a najavljeno je da će na njoj govoriti Bećković.

Na listi nema patrijarha Irineja

Podgorički informativni portal IN4S je ranije pisao da crnogorska vlast priprema listu nepoželjnih intelektualaca iz Srbije kojima se uskraćuje boravak u Crnoj Gori.

Iako se i o tome spekuliralo, IN4S saznaje da na listi nepoželjnih osoba, za sada, nema srpskog patrijarha Irineja.

Postojanje liste negirao je nedavno i premijer Crne Gore Duško Marković, koji, međutim, nije isključio mogućnost da se takav spisak, ipak, napravi.

“Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, takva lista neće biti skrivana od javnosti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nisu dobrodošle ovdje, druge liste nema”, kazao je tada Marković.

Izvor: Agencije