Video: Eksplozija potresla rafineriju Bosanski Brod, ima povrijeđenih

Snažna eksplozija potresla je večeras Bosanski Brod, a više osoba je povrijeđeno. Prema izjavama očevidaca, eksplozija se dogodila u rafineriji, gdje je izbio i veliki požar koji je lokaliziran nešto prije ponoći. 

Iz Policijske uprave Doboj za Nezavisne novine je potvrđeno da je u eksploziji u krugu Rafinerije nafte u Brodu povrijeđeno osam osoba, a svi povrijeđeni su hospitalizirani i van su životne opasnosti.

Direktor Doma zdravlja u Brodu, Zoran Predojević izjavio je za Radio Republike Srpske da je primljeno osmoro povrijeđenih.

Predojević je rekao da su povrijeđeni zadobili lakše povrede i da će preventivno biti upućeni u bolnicu u Doboju radi dodatnih pregleda.

Šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje općine Bosanski Brod Dragan Nikolić rekao je da, prema dosadašnjim saznanjima, u eksploziji nema poginulih.

U Bolnici Sveti apostol Luka u Doboju potvrđeno je za Avaz.ba da pristižu ozlijeđeni.

Kako javlja Oslobođenje.ba, oko 22:30 začule su se i dvije manje eksplozije.

“Požar je lokalizovan”, kažu u Policijskoj upravi Doboj.

Policijskoj stanici Brod oko 21.30 sati prijavljeno je da je došlo do eksplozije u krugu Rafinerije nafte u Brodu, prenosi Anadolija.

“Rad po navedenom je u toku. Policijski službenici Policijske uprave Doboj su u stalnom kontaktu sa službenicima stanice Brod, predstavnicima opštine Brod, civilne zaštite, vatrogasne jedinice i radnicima Rafinerije u Brodu”, rekli su u Policijskoj upravi Doboj i dodali da će javnost biti obaviještena o konkretnim informacijama s terena.

Vatrogasci na terenu

Ilija Jovičić, načelnik opštine je za RTRS kazao je ranije da su sve vatrogasne jedinice na terenu. Potvrdio je da je do eksplozije došlo te da ima nekoliko povrijeđenih radnika.

Po njegovim riječima, eksplodiralo je potrojenje 04.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara je za RTL Direkt potvrdio da se čuo s načelnikom općine Bosanski Brod.

“Rekao je ako bude potrebe da bi eventualno ozlijeđene prebacio u našu bolnicu. Požar i dalje traje. Mislim da na našoj strani nema razloga za paniku, dim se razišao. Građanima preporučujem da zatvore prozore, pogotovo oni koji su uz samu Savu.”

“Mi nemamo informacije o poginulima. Ako bude potrebe, mi smo spremni pomoći. Nemamo informaciju o evakuaciji u Bosanskom Brodu, možda su ugroženi oni koji su uz samu rafineriju”, kazao je on.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara ranije je za RTL kazao: “Teško je reći o čemu se radi. Po priči ljudi koji su nekad radili u rafineriji navodno je do eksplozije došlo u postrojenju 4. I sad gori, nakon više od pola sata, još ne vidimo vatrogasce, ne znamo što se točno događa niti možemo uspostaviti vezu.”

“To je postrojenje u kojem je benzin, nafta, dobra stvar da je to malo dalje od postrojenja koje je puno opasnije. Ova eksplozija je Brođane dobrano uplašila, nema evakuacije, ali nije ugodno. Nema potrebe za evakuacijom, mi u 22,30 sati imamo krizni stožer u Županiji. U kontaktu smo s vatrogascima. Ako stigne poziv iz Bosanskog Broda, mi ćemo preko Zagreba vidjeti jer Zagreb daje odobrenje da se ide preko, da pokušamo pomoći”, kazao je Duspara i dodao da njemu još nije došla zamolba za pomoć iz Bosanskog Broda.

Šef hitnog prijama dr. Anto Lukenda u općoj bolnici u Slavonskom Brodu kaže da još nema službenih informacija o ozlijeđenima, ali je hitni prijem slavonskobrodske bolnice spreman za prihvat eventualno ozlijeđenih i stradalih osoba u rafineriji.

Glasnogovornik policije u Doboju je u razgovoru za lokalni portal sbplus potvrdio da je došlo do eksplozije u jednom od pogona rafinerije u Bosanskom Brodu, te kako zasad nemaju podataka o ozlijeđenima.

Snažna eksplozija

Stanovnici Slavonskog Broda i okolice čuli su snažnu eksploziju iz smjera Rafinerije nafte, a nekoliko trenutaka kasnije mogao se vidjeti i plamen.

 

Plamen, koji se diže visoko, iz brdskog dijela jasno se vidi i 15-ak minuta nakon eksplozije praćene detonacijom.

Član i glasnogovornik koordinacije građanskih udruženja koje se bore za čist zrak u Slavonskom Brodu Mladen Sudar rekao je Patriji da je eksplozija bila toliko snažna da su se u gradu zatresli prozoli na objektima. „Nemamo više detalja, ali je stanje jako ozbiljno“, dodao je.

Stanovnici mjesta koja se nalaze u blizini Bosanskog Broda kažu da je eksplozija bila toliko jaka da su prvobitno mislili da je riječ o zemljotresu, a u nekim područjima su popucali prozori, prenosi portal Klix. 

Iz tamošnje vatrogasne službe kratko su rekli da je situacija za sada pod kontrolom.

Detonacija se osjetila i s druge strane obale Save, u Slavonskom Brodu.

Velika eksplozija u Rafineriji je bila 2011. godine kada je povrijeđeno nekoliko radnika.

Brodska Rafinerija je u vlasništvu Neftegazinkora iz Ruske Federacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije