Zaev: Možda ćemo raspisati vanredne izbore

Zoran Zaev, Makedonija
Bez sporazuma s Grčkom neće biti ni EU, niti NATO-a (EPA)

Ako opozicija pokuša da zbog ličnih kalkulacija opstruiše budućnost Makedonije unutar EU i NATO-a, vladajuća koalicija će biti primorana da raspiše prevremene izbore, izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev, prenosi Tanjug.

„Učinit ćemo sve da osiguramo neophodnu većinu u parlamentu za ustavne amandmane. Ipak, ako opozicija bude pokušavala da opstruiše budućnost Makedonije radi ličnih interesa, izbori su neizbježni“, rekao je Zaev u intervjuu za BHTV1, prvi nakon referenduma o promjeni imena Makedonije u Sjeverna Makedoija.

Zaev je naveo da je ubijeđen da i opozicija podržava ulazak zemlje u EU, ali da zbog političkih kalkulacija radi to što radi.

Svi snose odgovornost

„Čak će i lider opozicije, koji je bojkotovao referendum, ako ga pitate reći ‘da’ EU i NATO-u i vjerujem da je to istina. Ali on želi da se njegova stranka vrati na vlast i s takvim aspiracijama ugrožava budućnost naše zemlje. Budućnost Makedonije je u pitanju i svi nose veliku odgovornost za to, što je iznad mene, iznad opozicionog lidera i političkih partija“, rekao je Zaev.

Upitan da li je referendumsko pitanje razlog za slabu izlaznost, Zaev je odgovorio:

“Svi smo za EU i NATO i svjesni smo da neće biti ni EU, niti NATO-a bez sporazuma s Grčkom”.

Izvor: Agencije